Χρήστος Σταϊκούρας

Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι Έλληνας ακαδημαϊκός, πολιτικός, βουλευτής Φθιώτιδος της ΝΔ και τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας γεννήθηκε στη Λαμία στις 12 Αυγούστου 1973. Τελείωσε το 39ο Γενικό Λύκειο Κυψέλης και αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1996. Απέκτησε MBA από το Imperial College of Science του Λονδίνου το 1997 ενώ το 2001 απέκτησε το Διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στην Τραπεζική από το Cass Business Scholl στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

Έχει εργαστεί στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας κατά το 2000 και στον τραπεζικό Όμιλο Eurobank από το 2000 έως και το 2004 ως αναλυτής και μετέπειτα ως σύμβουλος Διοίκησης στο Τμήμα Στρατηγικής, Επενδύσεων και Σχεδιασμού της τράπεζας. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2004 έως το 2007, λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2006), επισκέπτης καθηγητής / επικ. καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2004), Αθηνών (2002) και City (1999).

Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων σε διεθνή αναγνωρισμένα περιοδικά με κριτές, μελέτες σε συλλογικούς τόμους και συμμετείχε σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Από το 2007 μέχρι και σήμερα εκλέγεται βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία. Το 2009 ορίστηκε αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της ΝΔ, ενώ από το 2007 είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Παράλληλα, είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

  • Χρήστος Σταϊκούρας: Άρθρο του για τις εκλογές 2019

Σε λίγες ημέρες διεξάγονται κρίσιμες εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει η σύνθεση του Εθνικού Κοινοβουλίου και η Κυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα 4 χρόνια.

Οι εκλογές είναι κρίσιμες, διότι και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων είναι ασταθές, αλλά και η χώρα δεν έχει βγει από την πολύπλευρη κρίση και δεν έχει βρει σταθερό βηματισμό προς την εθνική ανασυγκρότηση.

Τα τελευταία 4,5 χρόνια, η απελθούσα Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανεπαρκής για να προωθήσει την εθνικά αναγκαία πορεία.

Ειδικότερα, στο πεδίο της οικονομίας με την συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της εσωτερικής στάσης πληρωμών, υπονόμευσε την αναπτυξιακή προοπτική της, συνέθλιψε τη μεσαία τάξη, μείωσε το διαθέσιμο εισόδημα, φτωχοποίησε την κοινωνία, εφάρμοσε πολιτικές που έπνιξαν τις επιχειρήσεις, διόγκωσε το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος.

Όμως, πέραν της οικονομίας, απέτυχε και στα άλλα πεδία της δημόσιας σφαίρας. Στην εξωτερική πολιτική, στα ζητήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, στο πεδίο της προστασίας του πολίτη, στην εκπαίδευση, στο πεδίο των θεσμών, στο πεδίο της διαχείρισης της εξουσίας.

Σήμερα φαίνεται ότι οι πολίτες έχουν αποφασίσει να κλείσουν έναν τετραετή κύκλο χαμένων ευκαιριών και να ανοίξουν μια νέα σελίδα στο βιβλίο της ιστορικής πορείας της χώρας.

Στη νέα περίοδο, οι ανάγκες επιβάλλουν να κινηθούμε γρήγορα, αποτελεσματικά και ασυμβίβαστα. Απαιτούν στιβαρή ηγεσία, σχέδιο, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Η παράταξη της ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις.

Έχουμε σχεδιάσει και θα υλοποιήσουμε πολιτικές σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας. Στην οικονομία, στην εκπαίδευση-κατάρτιση-δια βίου μάθηση, στην έρευνα-καινοτομία, στην υγεία, στην κοινωνική πολιτική, στις υποδομές, στην ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.

Πέραν της γενικής πολιτικής για τη χώρα, αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος αποτελεί η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Φθιώτιδα. Σε σημείωμά μου προ ημερών, διατύπωσα συνοπτικά το στρατηγικό μου σχέδιο για τη Φθιώτιδα. Επαναλαμβάνω μόνο ότι η περιοχή μας πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει ενεργό και δημιουργικό ρόλο στην πορεία ανάταξης της χώρας, να συμμετέχει ισότιμα και δυναμικά, να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες.

Για να μην χαθούν όμως αυτές οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες, απαιτείται τεκμηριωμένη, υπεύθυνη και όλο και πιο δυνατή συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η Βουλή και η Κυβέρνηση που θα προκύψουν από τις εκλογές, θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη και τον κόσμο και να ξαναφέρουν τη χώρα οριστικά και βιώσιμα στην κανονικότητα, προωθώντας και υλοποιώντας σχέδιο για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία όλων των πολιτών.

Προσωπικά, συμμετέχω και σε αυτόν τον νέο κύκλο με αίσθημα εθνικής και τοπικής ευθύνης, ζητώντας και πάλι την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου. Εγγύηση αποτελεί η μέχρι σήμερα υπερδεκαετής αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που έχουμε οικοδομήσει. Από την πλευρά μου εγγυώμαι ότι θα αναλάβω στο ακέραιο τα καθήκοντα που θα μου αναθέσουν οι συμπατριώτες μου, καθώς και η ηγεσία του Κόμματος. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να τους εκπροσωπώ με ακεραιότητα και συνέπεια.

Θέλω να πιστεύω ότι οι συμπατριώτισσες και οι συμπατριώτες μου, που είναι και η μόνη δύναμή μου στην πολιτική, θα με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους. Στόχος μου να μετατρέψω την εμπιστοσύνη τους, ακόμη πιο ουσιαστικά, σε προσφορά στη χώρα, σε όλους τους πολίτες και στην περιοχή μας. Για να προχωρήσουμε σταθερά μαζί, ακόμη πιο δυνατά! Για να βάλουμε την πατρίδα και την περιοχή μας σε πορεία ανάταξης. Όλες και όλοι μας οφείλουμε να σφυρηλατήσουμε την αναγκαία εθνική ενότητα.

Χρήστος Σταϊκούρας σχετικές ειδήσεις:

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι