Οικονομία

Τουρκική λίρα: Υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο

Τουρκική λίρα: Υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο
Τουρκική λίρα: Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα καθώς βυθίστηκε μετά τις εντάσεις της Άγκυρας με τη Δύση όπου συνδυάστηκαν με αύξηση του πληθωρισμού και μη συμβατική νομισματική πολιτική.

Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα καθώς βυθίστηκε μετά τις εντάσεις της Άγκυρας με τη Δύση όπου συνδυάστηκαν με αύξηση του πληθωρισμού και μη συμβατική νομισματική πολιτική.

Έτσι, η τουρκική λίρα υποχώρησε πάνω από 2% πλησιάζοντας την ισοτιμία των 10 λιρών ανά δολάριο μετά τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι διέταξε την απέλαση του πρέσβη των ΗΠΑ και εννιά άλλων δυτικών χωρών, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες Ziraat Bank, Vakifbank και Halkbank μείωσαν τα επιτόκια χορηγήσεών τους έως και 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες), ανάλογα με το είδος του δανείου και τη διάρκειά του.

Τι είχε συμβεί την προηγούμενη εβδομάδα

Νέα “βουτιά” σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έκανε η τουρκική λίρα μετά τη διπλάσια σε σχέση με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Η λίρα υποχώρησε κατά 2,9% σε χαμηλό επίπεδο -ρεκόρ των 9,4782 ανά δολάριο μετά τη μείωση των επιτοκίων στο 16% από 18%.

Τι ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη λίγος χώρος για τη χαλάρωση της πολιτικής της έως το τέλος του έτους, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα και μεγαλύτερη πίεση στη λίρα, η οποία έχει ήδη φέτος τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. «Ο κίνδυνος μίας εκθετικής υποτίμησης στο άμεσο μέλλον είναι τόσο μεγάλος τώρα, ώστε θα ήταν σκόπιμο να μην έχει κανείς ανοικτές θέσεις στη λίρα σε αυτό το χρονικό σημείο», δήλωσε στέλεχος της Commerzbank.

«Η κίνηση συνάδει με τις απόψεις του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η νομισματική πολιτική του είναι απλώς λανθασμένη και διατρέχουμε τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε μία περιοχή όπου η πραγματική οικονομία θα πληγεί σοβαρά από το νόμισμα», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments