Οικονομία

Τουρκική λίρα: Σε “ελεύθερη πτώση” – Καρατομήθηκαν τρία άτομα

Τουρκική λίρα: Σε “ελεύθερη πτώση” – Καρατομήθηκαν τρία άτομα
Τουρκική λίρα: Σε “ελεύθερη πτώση” βρίσκεται η Τουρκική λίρα καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Έτσι η λίρα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό.
Τουρκική λίρα: Σε “ελεύθερη πτώση” βρίσκεται η Τουρκική λίρα καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Έτσι η λίρα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό.

Σε “ελεύθερη πτώση” βρίσκεται η Τουρκική λίρα καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Έτσι η λίρα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό.

Ποιο το προφίλ των ατόμων που απολύθηκαν

Αυτοί που απολύθηκαν είναι οι αναπληρωτές διοικητές Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κιουτσούκ, καθώς και ένα άλλο μέλος της MPC, ο Αμπντουλάχ Γιαβάς. Ο Ερντογάν διόρισε τον Ταχά Τσακμάκ ως αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τουνά ως μέλος της MPC.

Τι έδειξαν οι δείκτες

Η ισοτιμία της λίρας έπεσε στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ των 9,1900 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, χάνοντας 1% μέσα στην ημέρα. Μέχρι στιγμής φέτος η ισοτιμία της έχει μειωθεί κατά 19%, εξαιτίας ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική.

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο

Αύξηση περισσότερο της αναμενόμενης παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Αύγουστο καθώς διαμορφώθηκε στο 19,25% σε ετήσια βάση από 18,95% τον Ιούλιο. Έτσι ο πληθωρισμός κινείται πλέον άνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο και πλέον ετών, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν 1,12%, επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο.Η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιό της στο 19% από τον Μάρτιο και έχει δεσμευτεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι αυτό θα παραμείνει υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός ενισχύεται λόγω της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης μετά το lockdown και της υποτίμησης της λίρας που ωθεί ανοδικά τις τιμές των εισαγωγών. Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχτηκαν σχεδόν 30% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι και πάνω από 3% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων έκαναν επίσης άλμα, όπως και των καταναλωτικών αγαθών.Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,77% σε μηνιαία βάση και 45,52% σε ετήσια, λόγω της υποτίμησης της λίρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments