Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Θλίψη και συγκίνηση για τον χαμό της – Αφήνει πίσω βαριά κληρονομιά

Φώφη Γεννηματά: Θλίψη και συγκίνηση για τον χαμό της – Αφήνει πίσω βαριά κληρονομιά
Φώφη Γεννηματά: Ένα τεράστιο πλήθος είπε αντίο στη δική του Φώφη.

Η Φώφη Γεννηματά, μια δυναμική πολιτικός, μια στοργική μητέρα και μια «ήσυχη» αγωνίστρια, δε βρίσκεται πλέον κοντά μας. Έδωσε τη μάχη της, με τον δικό της τρόπο, πάλεψε με την ασθένεια, αλλά δεν τα κατάφερε. Αφήνει όμως πίσω της μια βαριά κληρονομιά. Το ήθος που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια, ο μεστός της λόγος, ο προσιστός της χαρακτήρας και αγάπη της για την προσφορά στο συνάνθρωπο παραμένουν πολιτική -και μη- παρακαταθήκη της. Ήταν αυτή που μίλησε για ένα θέμα «ταμπού», όπως ο καρκίνος, όμως ποτέ δεν πορεύτηκε με αυτό για σημαία.

Μία μία αυτές τις μέρες ξεπρόβαλλαν ιστορίες, άγνωστες για εκείνη, τις τελευταίες μέρες, που έδειχναν πως ήταν ένας πολιτικός, όχι απόμακρος, αλλά κοντά σε όλους και τα προβλήματά τους. Όλα τα στοιχεία που συνέθεσαν, τον χαρακτήρα που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια. Στοιχεία τα οποία ήταν τελικά εκείνα που έκαναν ένα τεράστιο πλήθος να πει αντίο στη δική του Φώφη, ένα άτομο που ένιωθε κοντινό του. Φώφη Γεννηματά

Πολλές ήταν και οι συγκινητικές στιγμές σήμερα, από την αδερφή της, στο σύζυγο και τα παιδιά της, στα πολιτικά πρόσωπα που με σεβασμό ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής.

Φώφη Γεννηματά: Η συγκίνηση από τους επικήδειους των παιδιών της

Δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο οι επικήδειοι των παιδιών της Φώφης Γεννηματά στο τέλος της εξοδίου ακολουθίας. Συγκινημένα και τα τρία παιδιά της είπαν το τελευταίο αντίο στη μητέρα τους, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για αυτή με αγάπη.

«Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια, κάτι που παρά την απαιτητική σου καριέρα την νιώθαμε έντονα. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής για τη ζωή. Έγινες έτσι υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα επικεντρωμένη στις χαρές της ζωής.

Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει για να σε αποχαιρετήσουμε Η σχέση που είχες με τον πατέρα μας, μας δίδαξε τι θα πει αγάπη και συντροφικότητα. Ο δεσμός σου με τη θεία μας τη Μαίρη, είναι παράδειγμα αδερφικής αγάπης.Η ζωή σου θα είναι παράδειγμα για εμάς, όπως ήταν για εσένα η ζωή του παππού μας, Γιώργου Γεννηματά.

Τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο. Η οικογένεια για σένα ήταν όλη σου η ζωή. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να σε φιλήσουμε και να σε αποχαιρετήσουμε για μια τελευταία φορά. Είμαι σίγουρος πως θα μας φυλάς, με το χαμόγελο που σε σημάδεψε, πάνω από τα σύννεφα», είπε ο 17χρονος Γιώργος.

Φώφη Γεννηματά: Με εμφανή συγκίνηση την αποχαιρέτησαν και οι κόρες της

«Ήσουν πάντα η ηρωίδα μας , η μαμά μας», τόνισε η Κατερίνα, η μικρότερη κόρη της Φώφης Γεννηματά τονίζοντας τη συνεχή παρουσία της στο πλευρό των παιδιών. «Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου. Ήσουν πάντα δίπλα μας. Ησουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψουν οι συζητήσεις που κάναμε τα βράδια, τα ταξίδια. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Αντίο μαμά. Είσαι μαχήτρια», κατέληξε η κόρη της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνα.

«Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες “1,2,3 πάμε”. Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες. Μια μάχη που δεν παραδίδεις τα όπλα είναι μια μάχη κερδισμένη. Το χέρι χτυούσες στο τραπέζι.
Το χέρι το χτύπησες πολλές φορές σαν κορίτσι, γυναίκα, μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο ανιδιοτέλεια. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή, αλλά και ασπίδα δυνατή σαν εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου, το φάμιλι που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζειμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους, αλλά και οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα, αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε», είπε κόρη της Αιμιλία.

Φώφη Γεννηματά: Στην τελευταία της κατοικία

Στην αγκαλιά της Αττικής γης αναπαύεται από σήμερα το απόγευμα η Φώφη Γεννηματά την οποία συνόδευσαν έως το Α’ Νεκροταφείο πολύς κόσμος με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «Αθάνατη». Η νεκρική πομπή πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση στην Λ. Αμαλίας έμπροσθεν της Βουλής και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ αρκετός κόσμος έδωσε το ”παρών” και στο Α Νεκροταφείο. Το σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, η οποία παραδόθηκε στην οικογένειά της, και με τα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά εναποτέθηκε εκεί όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, κάτω από παρατεταμένο χειροκρότημα και υπό τους πυροβολισμούς του τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

Νωρίτερα με βουβή συγκίνηση σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η αξιωματική και η έλασσον αντιπολίτευση, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και της ευρύτερης παράταξης και πολύς κόσμος απότισαν από το πρωί φόρο τιμής στην Φώφη Γεννηματά στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Ο κόσμος προσερχόταν στο λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωί, ενώ όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, προκειμένου να αποχαιρετήσει την Φ. Γεννηματά, αφήνοντας ένα λουλούδι. Λίγο μετά την 1 το μεσημέρι η σορός της Φ. Γεννηματά μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσιο στο ναό για την νεκρώσιμη ακολουθία, εν μέσω βαθιάς συγκίνησης και χειροκροτημάτων από τον συγκεντρωμένο κόσμο, ενώ όπλα παρουσίασε τιμητικό άγημα και από τα τρία Όπλα.

Φώφη Γεννηματά: Ποιοι βρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στο ύστατο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παρόντες ήταν μέλη και στελέχη της κυβέρνησης, διακρίναμε τους Ν. Δένδια, Χ. Σταϊκούρα, Τ. Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Την Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρόντες, εξ όσων διακρίναμε, ήταν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, ο, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παύλος Γερουλάνος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Λιντζέρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντρίκος Παπανδρέου, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατρουγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος και ‘Αννα Νταλάρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Νάντια Γιανακοπούλου. Η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά έχει ζητήσει αντί στεφάνων να ενισχυθούν με δωρεές το Χαμόγελο του Παιδιού και η Κιβωτός του Κόσμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments