Φώφη Γεννηματά

Φώφη Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά είναι νυν Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και είναι κόρη του Γεωργίου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά είναι Ελληνίδα πολιτικός, νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015, νυν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και νυν Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους Αθηνών, στις 17 Νοεμβρίου 1964 και είναι κόρη του Γεωργίου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Έχει χρηματίσει Υπερνομάρχις Αθηνών-Πειραιώς κατά το διάστημα 2003-07, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2009-10 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών το 2011-12 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου και Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2013-15 στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Τον Νοέμβριο του 2018 με ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 212.000 πολίτες και 9 συνολικά υποψήφιοι εκλέχθηκε πρόεδρος του νέου ενιαίου φορέα, του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ).

Η πολιτική της σταδιοδρομία

Η πολιτική σταδιοδρομία της Φώφης Γεννηματά ξεκινά το 1982, όταν συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ μέχρι και το 1987.

 • Το 2000 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής.
 • Tο 2002 εξελέγη Υπερνομάρχις Αθηνών – Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006.
 • Την περίοδο 2003-07 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.
 • Το 2007 παραιτήθηκε από την θέση της προέδρου της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
 • Το 2009, μετά τις εκλογές, ο νεοεκλεγέντας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την επέλεξε για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 • Τον Μάρτιο του 2012 παραιτήθηκε από τη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών, για να γίνει εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του ΠΑΣΟΚ.
 • Με τον ανασχηματισμό του 2013 της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για τη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές. Στις εκλογές του Γενάρη του 2015, εξελέγη για τρίτη φορά βουλευτής Α΄ Αθηνών.
 • Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε πρόεδρος του νέου πολιτικού φορέα, ΚΙΝΑΛ, το 2018

Η ΔΗΣΥ και η διαδρομή μέχρι τη δημιουργία του ΚΙΝΑΛ

 • Στις 30 Αυγούστου 2015 συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ΔΗΣΥ σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ).
 • Τον Ιούλιο του 2017 από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.
 • Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.
 • Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.

Η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή

Οικογένεια και προσωπική ζωή

Η Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά φοίτησε στο Λύκειο Φιλοθέης και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Σε ηλικία 51 ετών ήταν ήδη πρόωρα συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, κάτι για το οποίο έχει δεχτεί σκληρή κριτική. Η σύνταξη αυτή είναι σε αναστολή γιατί σήμερα έχει την ιδιότητα της βουλευτού.

Η κα Γεννηματά είναι παντρεμένη με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη. Έχει παντρευτεί 2 φορές και έχει 3 παιδιά. Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Φώφη Γεννηματά σχετικές ειδήσεις: