Διεθνή

Βρέφη ομιλία: Πως αναπτύσσονται οι γλωσσικές τους δεξιότητες

Βρέφη ομιλία: Πως αναπτύσσονται οι γλωσσικές τους δεξιότητες
Βρέφη ομιλία: Έχουν την έμφυτη ικανότητα να ξεχωρίζουν τις λέξεις όταν ακούνε κάποιον να μιλάει.

Έρευνα σχετικά με πως αναπτύσσουν την ομιλία και της αντιληπτικής ικανότητας που έχουν τα βρέφη, έδειξε ότι έχουν την έμφυτη ικανότητα να ξεχωρίζουν τις λέξεις όταν ακούνε κάποιον να μιλάει.

Στην έρευνα συμμετείχαν νεογέννητα τριών ημερών και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα βρέφη χρησιμοποιούν δύο μηχανισμούς για να διαχωρίσουν τις λέξεις που ακούνε. Ο πρώτος μηχανισμός είναι γνωστός στη γλωσσολογία με τον όρο «προσωδία» και βασίζεται στη μελωδία της γλώσσας και των λέξεων, η οποία μας επιτρέπει να καταλαβαίνουμε πότε μία λέξη ξεκινάει και πότε σταματάει, ακόμα κι αν δεν ξέρουμε τι σημαίνει. Ο δεύτερος ονομάστηκε «στατιστική της γλώσσας» και περιγράφει το πώς υπολογίζουμε τη συχνότητα των ήχων που ενώνονται για να σχηματιστεί μία λέξη. Βρέφη ομιλία

Η έρευνα ήταν μία συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από το ISSA στην Ιταλία, το Neurospin Centre στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο της Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τα πρώτα στάδια της γλωσσικής ανάπτυξης. Η dr Alissa Ferry από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η έρευνα αναδεικνύει το πόσα πράγματα καταλαβαίνουν τα νεογέννητα και το πόση πληροφορία απορροφούν» και συμπληρώνει: «Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν πληροφορίες για το τι ακούει και αντιλαμβάνεται το μωρό τους».

«Η γλώσσα είναι κάτι πολύ περίπλοκο και αυτή η έρευνα έγινε για να μελετήσουμε πώς τα νεογέννητα προσπαθούν να την καταλάβουν όταν την ακούνε για πρώτη φορά.» δήλωσε η dr Ana Flò από το Neurospin. «Συχνά σκεφτόμαστε τη γλώσσα ως έναν συνονθύλευμα λέξεων, όμως οι λέξεις συχνά μπερδεύονται όταν μιλάμε. Έτσι, το πρώτο βήμα για να μάθουμε μία γλώσσα είναι να μάθουμε να διαχωρίζουμε τις λέξεις.»

Βρέφη ομιλία

Βρέφη ομιλία: Η ανάπτυξη της γλωσσικής ιδιότητας

Όσο το μωρό μεγαλώνει, οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο. Στους έξι περίπου μήνες και λίγο πιο πριν, αρχίζει η περίοδος γνωστή ως «βάβισμα», δηλαδή όταν το μωρό λέει τις πρώτες του λεξούλες (που στην πραγματικότητα είναι συλλαβές), σε ανταπόκριση των ερεθισμάτων που λαμβάνει από τη μαμά και τον μπαμπά.

Οι μονοσύλλαβες αυτές λεξούλες γίνονται σταδιακά δισύλλαβες και με αυτό τον τρόπο, κοντά στον πρώτο χρόνο της ζωής του, το μωρό εξασφαλίζει ένα λεξιλόγιο με 3-4 πρώτες λέξεις, το πολύ δισύλλαβες, όπως: «Μπαμπά», «Μαμά», «Παππού», «Άντε».

Από τα πρώτα γενέθλια και μετά, το παιδί γίνεται πιο ομιλητικό, εντάσσει συνεχώς ολοένα και περισσότερες λέξεις στο λεξιλόγιό του και συνήθως μέχρι τα δεύτερα γενέθλια με όσες λέξεις έχει μάθει καταφέρνει να σχηματίζει μικρές προτάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments