Κόσμος

Αβοκάντο: Πως επιβαρύνει τον πλανήτη μας

Αβοκάντο: Πως επιβαρύνει τον πλανήτη μας
Αβοκάντο: Έχει διαπιστωθεί πως η καθημερινή κατανάλωση βοηθά από τη φρεσκάδα της αναπνοής μας έως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Αβοκάντο: Έχει διαπιστωθεί πως η καθημερινή κατανάλωση βοηθά από τη φρεσκάδα της αναπνοής μας έως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το αβοκάντο παρουσιάζεται εδώ και χρόνια ως αναγκαίο για την υγιεινή διατροφή. Για την ακρίβεια, ως superfood. Πρόκειται για φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία. Έχει διαπιστωθεί πως η καθημερινή κατανάλωση βοηθά από τη φρεσκάδα της αναπνοής μας έως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, με οφέλη για τη λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού μας. Επίσης, καταπολεμά τη γήρανση, καθώς βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Για αυτό και επικρατεί φρενίτιδα, στο βαθμό που ο πλανήτης καταναλώνει 4.989.516.070 κιλά αβοκάντο κάθε χρόνο. Προ του Super Bowl στις ΗΠΑ ένα φορτηγό γεμάτο από αυτό το φρούτο έφευγε κάθε έξι λεπτά από το Michoacán (πολιτεία του Μεξικού) με προορισμό τις ΗΠΑ, για να καλυφθούν οι ανάγκες. Στο κορυφαίο εμπορικό/αθλητικό γεγονός των ΗΠΑ καλύπτεται το 7% της ετήσιας κατανάλωσης στη χώρα.

Αβοκάντο: Προβλήματα με σεισμούς από την παραγωγή του

Στο Michoacán παράγονται τα οκτώ από τα 10 αβοκάντο που βγάζει το Μεξικό και πέντε στα 10, παγκοσμίως. Η αξία αυτής της αγοράς ήταν στα 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Την ίδια ώρα, όπως ενημερώνει το We Forum η πηγή των περισσότερων αβοκάντο που κυκλοφορούν στον πλανήτη χρησιμοποιεί “3.800 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σε νερό” καθημερινά, για την καλλιέργεια.

 Αυτός ο όγκος εξόρυξης νερού έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των σεισμών που προέρχονται από την υποβάθμιση του εδάφους. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ όπου υπάρχουν 3.000 παραγωγοί αβοκάντο. Η έλλειψη μέτρων ήταν ένας από τους παράγοντες που οδηγούν τώρα, τους ειδικούς στο να εκπέμπουν SOS. Κάθε αβοκάντο χρειάζεται 320 λίτρα νερό για να αναπτυχθεί. Μετρήσεις έδειξαν πως δυο αβοκάντο απελευθερώνουν 846.36 γραμμάρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η καλλιέργεια αφήνει τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα και κάνει δυσβάσταχτη τη ζωή των ιθαγενών του Μεξικού που ζουν στις περιοχές που ‘βγάζουν’ αβοκάντο. Επιπροσθέτως, έχει εκτιμηθεί ότι το αβοκάντο καλύπτει 114.644.642 διατροφικά χιλιόμετρα. Τα διατροφικά χιλιόμετρα είναι το πόσο μακριά χρειάζεται να ταξιδέψει ένα τρόφιμο και αυτό το ταξίδι καθορίζει το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα ενός προϊόντος. Αντιλαμβάνεστε πως κάτι δεν έχει πάει καθόλου καλά.

Αβοκάντο: Τα μπιζέλια ως εναλλακτική

Για αυτό και η Guardian έγραψε “give peas a chance” -με σαφέστατη αναφορά στον ύμνο του αντιπολεμικού κινήματος της Αμερικής, τη δεκαετία του ’70, τον οποίον συνέθεσε ο John Lennon. Εν προκειμένω, η ανάγκη που προκύπτει είναι να δώσει ο πλανήτης μια ευκαιρία στα μπιζέλια που μπορούν να αντικαταστήσουν στη διατροφή μας το αβοκάντο και να σωθούν οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται.

Όπως επισήμανε η Thomasina Miers, συνιδρύτρια του Wahaca (αλυσίδα με μεξικανικά εστιατόρια), η τεράστια παγκόσμια ζήτηση για αβοκάντο έχει γίνει δυσβάσταχτη για τους ιθαγενείς που ζουν στις περιοχές όπου καλλιεργούνται. Εξήγησε ότι το εν λόγω φρούτο μπορεί να αντικατασταθεί στο γουακαμόλε με φάβα, παρασκευή που ονομάστηκε Wahacamole και παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα.

Στο Καναδά σεφ αντικατέστησε στη συνταγή του γουακαμόλε το αβοκάντο με πάστα από σπόρους κολοκύθας και κολοκυθάκια, ενώ άλλη έκδοση -που υπάρχει στο Λονδίνο- περιλαμβάνει φιστίκια Αιγίνης και φραγκοστάφυλα που έχουν υποστεί ζύμωση. Ιρλανδός προτίμησε τις αγκινάρες Ιερουσαλήμ. Η ανάγκη που υπάρχει για να μειωθεί η ζήτηση για το αβοκάντο, με τη χρήση εναλλακτικών σε συνταγές στις οποίες χρησιμοποιείται, έγινε και trend στο TikTok. Ένας εκ των δημοφιλών χρηστών, ονόματι Calum Harris κέρδισε 371.000 likes στη συνταγή γουακαμόλε με κατεψυγμένα μπιζέλια. Στο Instagram το #noavocado έχει 3.220 δημοσιεύσεις έως τώρα -με αυξητική τάση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments