Ελλάδα

Εμβόλιο Covid 19: Έκκληση ειδικών για εμβολιασμούς

Εμβόλιο Covid 19: Έκκληση ειδικών για εμβολιασμούς
Εμβόλιο Covid 19: Με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία, οι ειδικοί απευθύνουν εκκλήσεις για αύξηση του τείχους ανοσίας.

Με τα μέτρα που επιβλήθηκαν την Τρίτη από την Κυβέρνηση, το εμβόλιο κατά του Covid 19 είναι μονόδρομος. Την ίδια ώρα, την Τετάρτη τα κρούσματα παρέμειναν υψηλά, καθώς ανήλθαν στα 6.150, εκ των οποίων στην Αττική κατανεμήθηκαν τα 1.267 και στην Θεσσαλονίκη 999 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό επιτελείο αλλά και μέλη της επιστημονικής κοινότητας εκτός από την αναγκαιότητα επίσπευσης της τρίτης δόσης, ίσως χρειαστεί να μπει και ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Κρούσματα σήμερα 10/10

Γεωργαντάς: “Είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε αναλόγως την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού”

Αν και η συζήτηση άνοιξε μόλις σήμερα από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης , αυτό πρακτικά θα σήμαινε πως χωρίς την τρίτη δόση μελλοντικά να μην είναι δυνατή η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμών στις καθημερινές δραστηριότητες των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι… ελευθέρας, ενώ σίγουρα κάτι τέτοιο για να γίνει θα πρέπει να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τρίτη δόση για όλον τον ενήλικο πληθυσμό.

Ο υφυπουργός πάντως αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο, για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος. «Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», επισήμανε.

Τούντας: Να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

«Θα έπρεπε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να έχει επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, σε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έρχονται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά άτομα, είτε είναι στο γκισέ του σούπερ μάρκετ, είτε στο γκισέ μιας δημόσιας υπηρεσίας, είτε είναι οδηγός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είτε είναι εκπαιδευτικός. Θα έπρεπε εδώ και καιρό να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τούντας. «Η υποχρεωτικότητα εφαρμόστηκε καθυστερημένα στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Νομίζω ότι η επέκταση θα πρέπει να εξεταστεί το επόμενο διάστημα, εφόσον δούμε ότι η κλιμάκωση θα συνεχίζεται και δεν θα περιορίζεται με τα ισχύοντα μέτρα», πρόσθεσε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυο ηλικιακές ομάδες που προβληματίζουν τους ειδικούς ως προς τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, δηλαδή τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών – «που είναι οι πιο ευπαθείς και κινδυνεύουν περισσότερο να βρεθούν διασωληνωμένοι και να χάσουν τη ζωή τους» – και τα νέα παιδιά κάτω των 25 ετών. Όπως είπε, σε αυτές τις δυο ομάδες θα έπρεπε να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια, μια εκστρατεία με τις τεχνικές της αγωγής υγείας, δηλαδή με εκπαιδευτικές κυρίως δραστηριότητες, «για να τους πείσουμε και να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όσους περισσότερους μπορούμε»

Σαρηγιάννης: Αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δέκα μέρες

«Εάν οι αμφιβολίες ορισμένων ευσταθούσαν, τότε τα μοντέλα που βασίζονται σε μαθηματικές εξισώσεις θα αποτύγχαναν οικτρά. Άλλωστε, τα μοντέλα είχαν προβλέψει σωστά τόσο την αποκλιμάκωση της πανδημίας τον Μάιο με Ιούνιο όσο και την επανάκαμψή της με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Παράλληλα, σημείωσε: «Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεταδοτικό ιό και ο εμβολιασμός είναι το πιο έξυπνο που μπορεί να κάνει κανείς, αυτή την στιγμή, καθώς τα rapid ή ακόμη και τα PCR test δεν είναι το ίδιο με το εμβόλιο, διότι δεν σε προστατεύουν από τον ιό. Θα δούμε κι άλλη αύξηση στα κρούσματα τις επόμενες δέκα μέρες».

Εκτίμησε δε ότι η αύξηση των tests που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα βελτιώσει την κατάσταση, σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα.

«Η πανδημία ρυθμίζεται από διεργασίες κοινωνικές, όπως το να πάει κανείς στο μπαρ, βιολογικές, δηλαδή τη μεταδοτικότητα του ιού και περιβαλλοντικές, δηλαδή την επίδραση του καιρού, οι οποίες συνδυαζόμενες ερμηνεύουν την πανδημία», υπογράμμισε ο ίδιος και εκτίμησε ότι ένα 20% δεν θα εμβολιαστεί τελικά.

«Στόχος είναι να φτάσουμε στο 80 % της ανοσίας, οπότε συνδυαστικά με το ποσοστό που θα νοσήσει, θα φτάσουμε στο 90 % της ανοσίας», κατέληξε.

Θωμαΐδης: Ανησυχητικά τα δεδομένα από τα λύματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε, από την επιδημιολογία λυμάτων φαίνεται ότι στην Αττική έχουμε έναν διπλασιασμό του ιικού φορτίου τον τελευταίο μήνα, στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχει τετραπλασιαστεί, στην Λάρισα έχει οκταπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα, στον Βόλο είναι 11 φορές πάνω το ιικό φορτίο και στην Θράκη είναι αυξημένο 3-4 φορές. Μάλιστα, πρόσθεσε πως αυτή η τάση δείχνει ότι αυτές οι περιοχές έχουν μεγαλύτερη δυναμική της πανδημίας στην διασπορά.

«Φαίνεται άλλωστε και από την καμπύλη των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές και αυτή η δυναμική είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί. Στην Αττική, το κέντρο της Αθήνας που είναι πληθυσμιακά μεγαλύτερο, έχουμε και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή από τα 1300 κρούσματα χθες, περίπου τα 500 ήταν στον κεντρικό τομέα».

Απαραίτητη η ιχνηλάτιση

Από την στιγμή που δεν υπάρχει αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, η ιχνηλάτηση είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να επιβραδύνει κάπως την διασπορά, σημείωσε ο Θωμαΐδης, καθώς θα περιοριστούν οι μολυσμένοι συνάνθρωποί μας και αυτό δεν θα οδηγήσει στην περαιτέρω μετάδοση, διότι η μετάδοση σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο γίνεται πολλαπλασιαστικά.

«Ειδικά στην επαρχία βλέπουμε ότι πολλές φορές τα μέτρα δεν τηρούνται και ο φόβος μας είναι ότι παρότι τα μέτρα είναι σε σωστή κατεύθυνση δεν θα τηρηθούν. Γι’ αυτό ίσως ληφθούν τοπικά επιπλέον μέτρα. Σε κάποιες περιοχές με την δυναμική που έχει αναπτυχθεί, ίσως δεν μπορέσουμε να το αποφύγουμε», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments