Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου
ΕΝΦΙΑ: Τον Ιανουάριο αναμένεται να νομοθετηθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ και την έκδοση των εκκαθαριστικών το Μάρτιο.

Τον Ιανουάριο αναμένεται να νομοθετηθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ και την έκδοση των εκκαθαριστικών το Μάρτιο. Η κυβέρνηση, αναμένεται να κάνει τα αποκαλυπτήρια το Δεκέμβριο για το τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες.

Πότε θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, εάν ο Φόρος θα καταβληθεί σε 10 ή σε 12 δόσεις. Αν επιλεγεί να είναι σε 10 δόσεις, η τελευταία θα είναι για τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, ενώ αν αποφασιστεί να είναι σε 12 δόσεις, τότε η τελευταία δόση θα καταβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2023. ΑΚΙΝΗΤΑ

Τι έχει δηλώσει για τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στον νέο ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι δεν θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι το 2022 περισσότεροι Έλληνες να πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο φόρο για την ιδιοκτησία ακινήτων, σε σχέση με αυτόν που καταβάλλουν την τελευταία διετία, τον οποίο «η σημερινή κυβέρνηση μείωσε μεσοσταθμικά κατά 22%».

Τι ισχύει μέχρι σήμερα στον ΕΝΦΙΑ

Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments