Οικονομία

Τουρκική λίρα: Κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό

Τουρκική λίρα: Κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό
Τουρκική λίρα: Νέα “βουτιά” κατέγραψε η τουρκική λίρα σημειώνοντας χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Νέα “βουτιά” κατέγραψε η τουρκική λίρα σημειώνοντας χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Οι προοπτικές για την τουρκική λίρα μοιάζουν δυσοίωνες καθώς φέτος έχει υποχωρήσει κατά 27% αποτελώντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με το Reuters η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 15% από 16% αν και ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά ποσοστά γύρω στο 20%. Η εν λόγω κατάσταση δεν φαίνεται να ανησυχεί την κεντρική τράπεζα όπου έχει δηλώσει ότι η πίεση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Ο Ερντογάν ζητά χαμηλότερα επιτόκια

Πολύ συχνά ο Ερντογάν ζητά χαμηλότερα επιτόκια για την τόνωση της οικονομίας και έχει αναμορφώσει γρήγορα την ηγεσία της τράπεζας, απολύοντας μεταξύ άλλων τον διοικητή της στις αρχές του έτους και άλλα τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (MPC) τον περασμένο μήνα. διαβάστε περισσότερα.

«Ο παγκόσμιος κύκλος και οι εγχώριες προοπτικές δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη μάχη με τον πληθωρισμό», δήλωσε σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό για κάθε θεσμικό όργανο να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, στο πλαίσιο των καθηκόντων του», σημείωσε.

Τουρκία

Τουρκική λίρα: Υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο

Τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκική λίρα είχε σημειώσει νέο ιστορικό χαμηλό καθώς βυθίστηκε μετά τις εντάσεις της Άγκυρας με τη Δύση όπου συνδυάστηκαν με αύξηση του πληθωρισμού και μη συμβατική νομισματική πολιτική.

Τότε η τουρκική λίρα είχε υποχωρήσει πάνω από 2% πλησιάζοντας την ισοτιμία των 10 λιρών ανά δολάριο μετά τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι διέταξε την απέλαση του πρέσβη των ΗΠΑ και εννιά άλλων δυτικών χωρών, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες Ziraat Bank, Vakifbank και Halkbank μείωσαν τα επιτόκια χορηγήσεών τους έως και 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες), ανάλογα με το είδος του δανείου και τη διάρκειά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments