Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Άδωνις Γεωργιάδης
Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Με την
Σοφία Χύτου

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Οι επενδύσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα το 2022 θα είναι άνευ προηγουμένου

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για μια σειρά θεμάτων όπως για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, για τον κλάδο της εστίασης, την πανδημία του κορωνοϊού, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και άλλα θέματα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν έρθει ήδη στη χώρα μας αλλά και για τον προγραμματισμό που αφορά το 2022, για το “δίχτυ προστασίας” 500 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την προστασία των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση, για τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος στον κλάδο της εστίασης, την πανδημία του κορωνοϊού και τη διαχείρισή της και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Ενεργειακή κρίση και μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση και το αν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης και περαιτέρω διεύρυνση των μέτρων στήριξης απάντησε: “Δεν σας κρύβω ότι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη παγκόσμια ανησυχία αλλά και δική μας ανησυχία είναι οι τιμές της ενέργειας. Είδατε ότι με την απόφαση της Γερμανίας να μην προχωρήσει στην πιστοποίηση του Nord Stream 2, σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε από τα 67 δολάρια στα 100, μέσα σε μια ημέρα. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και πολύ μεγάλη αστάθεια και πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πάνω από αυτό το πρόβλημα και ναι αν χρειαστεί να παρέμβουμε εκ νέου, θα παρέμβουμε”.

Για τις ανατιμήσεις των προϊόντων

Αναφορικά με το “κύμα” ανατιμήσεων στα προϊόντα ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε : “Όσον αφορά τα προϊόντα, πλην της ενέργειας δηλαδή, η Ελλάδα είναι πολύ καλά και με τα τα καινούρια στοιχεία που βγήκαν για το μήνα Οκτώβριο, είμαστε η τρίτη χαμηλότερη σε πληθωρισμό χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε γενικές γραμμές η αγορά μας δεν έχει μεγάλες αυξήσεις τουλάχιστον ανάλογες με αυτές που έχουν οι άλλοι. Αν δεν είχαμε την ενεργειακή κρίση θα ήμασταν σε αρνητικό πληθωρισμό στην Ελλάδα. Υπό την έννοια λοιπόν αυτή δεν υπάρχει ζήτημα ως προς τη λειτουργία της αγοράς αυτής καθεαυτής, υπάρχει όμως η επιβάρυνση από την ενέργεια που πιάνει τα πάντα” δήλωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Για την απεργία στην εστίαση και τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος

“Οι 87.000 επιχειρήσεις εστίασης στην Ελλάδα έχουν λάβει ακριβώς 2.367.000.000 ευρώ από την κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και σε αυτά δεν συνυπολογίζω τα εγγυημένα δάνεια, ούτε την πληρωμή των τόκων του δανείου, ούτε οτιδήποτε άλλο που αφορά γενικά μέτρα. Μιλάω για μέτρα μόνο στοχευμένα μόνο σε αυτές τις 87.000 επιχειρήσεις. Άρα, το να λέει κάποιος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει την εστίαση είναι πραγματικά, έξω από κάθε πραγματικότητα. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι τα νέα μέτρα προκαλούν ανησυχία, σέβομαι την ανησυχία των ανθρώπων, είμαι σε καθημερινή επαφή και διάλογο μαζί τους. Όμως η ιδέα ότι θα μπούμε ξανά σε ένα αέναο κύκλο επιδοτήσεων δεν είναι ούτε εφικτή ούτε θα ήταν και σωστή. Φαντάζεστε σε μια εποχή πληθωρισμού το κράτος να αρχίζει πάλι να μοιράζει λεφτά, απλώς θα ανεβάζαμε τον πληθωρισμό” ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πορεία της ελληνικής οικονομίας

“Το 2021 θα κλείσει με ρεκόρ ανάκαμψης, δεν λέω ανάπτυξης λέω ανάκαμψης για την Ελλάδα, θέλω να είμαι πολύ ακριβής, υπό την έννοια ναι μεν έχουμε ανάπτυξη από χρόνο σε χρόνο αλλά είχαμε και πολύ μεγάλη ύφεση πέρυσι λόγω του κορωνοϊού. Το 2022 θα είναι ένα έτος μεγάλης και ισχυρής πραγματικής ανάπτυξης. Εγώ είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι το 2022 θα έχουμε επενδύσεις που δεν μπορούμε να τις φανταστούμε αυτή τη στιγμή. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι απίστευτο και ο τουρισμός θα πάει πάρα πολύ καλά και τα πάντα. Επαναλαμβάνω με ανησυχεί η ενεργειακή κρίση γιατί αν αυτή συνεχιστεί θα επηρεάσει όλες τις οικονομίες και τη δική μας αλλά το παρόν τα στοιχεία και οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά θετικές” ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης.

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Επενδύσεις στην Ελλάδα

Για τις επενδύσεις στην Ελλάδα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως οι επενδύσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι άνευ προηγουμένου. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαι στην ευχάριστη θέση ως υπουργός Επενδύσεων της Ελλάδας να σας πω ότι στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν που αναθεώρησε τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από 4,3 στο 7,1, δεν έχει γίνει τέτοια διόρθωση ποτέ στο παρελθόν, υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τις επενδύσεις που έφεραν τη μεγάλη ανατροπή στην ελληνική οικονομία. Όπως καταλαβαίνεται για εμένα που είμαι υπεύθυνος επενδύσεων να γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η θετική έκπληξη για τις επενδύσεις στην Ελλάδα φέτος ήταν η Ελλάδα αυτό είναι τίτλος τιμής όχι για μένα προσωπικά, για την κυβέρνηση και όλη την ομάδα που έχουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και για όλη την κυβέρνηση συνολικά. Τώρα για το 2022 επαναλαμβάνω όχι οι προβλέψεις, δεν μιλάω για πρόβλεψη αλλά για γνώση αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις που θα έρθουν θα είναι άνευ προηγουμένου. Νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη. Πολύ μεγάλοι οίκοι Microsoft, Pfizer, Amazon, Cisco, Deloitte, Digital Realty”.

Για τον πληθωρισμό και την ανεργία: “Το Σεπτέμβριο του 2021 είχαμε νέα μείωση του πληθωρισμού από το 13.2 στο 13%. Θυμίζω ότι ένα χρόνο πριν όλοι ανησυχούσαν για μια έκρηξη της ανεργίας στην Ελλάδα και ένα χρόνο μετά όχι δεν έχουμε έκρηξη της ανεργίας αλλά έχουμε σταθερή μείωση, είμαστε περίπου στο 2010”.

Για την πανδημία

Για την πανδημία και το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού lockdown: “Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να γίνει ολικό lockdown. Δεν έχουμε ούτε το ηθικό δικαίωμα ούτε τα χρήματα, άρα δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το lockdown έγινε ως έκτακτο μέτρο την εποχή που δεν υπήρχε το εμβόλιο και το ηθικό δικαίωμα της κυβερνήσεως για να το επιβάλλει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Σήμερα το 75% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και δεν κινδυνεύει να πεθάνει, κινδυνεύει να νοσήσει αλλά όχι να πάθει κάποια σοβαρή βλάβη στην υγεία του. Το υπόλοιπο 25 δυστυχώς κινδυνεύει ιδιαίτερα οι ηλικίες άνω των 50, τους έχουμε ενημερώσει για αυτό, το γνωρίζουν και επιλέγουν να κινδυνεύουν. Όμως δεν μπορεί να σταματήσει η οικονομία και η ζωή για αυτούς..” σημείωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε υπερήφανο κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα με αυτό το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρώτον, γιατί έδωσε αυτή την εκπληκτική συνέντευξη στη βρετανική τηλεόραση που προκάλεσε στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο , φρενίτιδα θετικών σχολίων από τους Βρετανούς τηλεθεατές. Αυτοί δεν ασχολούνται με τα πολιτικά μας, ποιος είναι Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κτλ. αλλά είναι τελείως ουδέτεροι, είδαν ένα σοβαρό και αξιόλογο πρωθυπουργό. Είδατε τα σχόλια των Βρετανών δημοσιογράφων οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από το πόσες χιλιάδες τηλεθεατές έστειλαν μήνυμα για να πουν τι καλός πρωθυπουργός είναι αυτός. Αυτό σου δημιουργεί μια υπερηφάνεια και δίνει και υπεραξία στην Ελλάδα.

Μας έκανε όμως διπλά υπερήφανους γιατί έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των ιερών γλυπτών του Παρθενώνα με έναν τρόπο πολύ συγκροτημένο, πολύ δομημένο, με τη φωτογραφία με την Μελίνα Μερκούρη και τον Μπόρις Τζόνσον στα νιάτα του, όταν ο Μπόρις Τζόνσον ήταν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα και με την Unesco να βγάζει ψήφισμα υπέρ αυτού του θέματος μια ημέρα πριν….”, σημείωσε για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο.