Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Σπυρίδων - Άδωνις Γεωργιάδης είναι Έλληνας πολιτικός, συγγραφέας, εκδότης και παρουσιαστής.

Ο Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1972. Γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από το Αμύνταιο της Φλώρινας, αλλά μεγάλωσε στην Εκάλη της Αθήνας. Είναι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Εκλέχθηκε βουλευτής Β΄ Αθήνας το 2007 και το 2009 με το ΛΑΟΣ, ενώ από το 2012 εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει διατελέσει υπουργός, εκπρόσωπος κόμματος, και από το 2016 εκτελεί καθήκοντα αντιπροέδρου υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει επικριθεί κυρίως λόγω του κομματικού παρελθόντος με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, αλλά και σειρά θέσεων που έχει διατυπώσει με ακροδεξιό και αντισημιτικό περιεχόμενο. Είχε προωθήσει ρατσιστικές απόψεις και ιδέες που αμφισβητούν το Ολακαύτωμα, για τις οποίες απολογήθηκε στην Εβραϊκή κοινότητα. Αντίστοιχα, υποστηρίζει ότι οι τοποθετήσεις του είχαν παρερμηνευτεί. Επίσης, έχει δεχθεί έντονη κριτική και για τις πολιτικές του μεταβολές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα πρώτα χρόνια

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Λύκειο της Νέας Ερυθραίας, και αργότερα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας. Εκεί οργανώθηκε αρχικά στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και έπειτα στους «Νέους Ορίζοντες», την οργάνωση νεολαίας της Πολιτικής Ανοιξης. Πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του το Μάρτιο του 1992 ως μέλος της ομάδας «Πρωτοβουλία για την Προστασία της Ελληνικής Ιστορίας» (ΠΠΕΙ) που προκάλεσε τη σύγκληση φοιτητικής συνέλευσης για το Μακεδονικό. Ο κ. Γεωργιάδης ήταν κεντρικός ομιλητής της ομάδας, που διακίνησε ένα φυλλάδιο με βιβλιογραφικές αναφορές σε υποστηρικτές της δικτατορίας και αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Με την κινητοποίηση φοιτητών από δεξιούς καθηγητές του πανεπιστημίου και τη στήριξη της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ το ψήφισμα της ΠΠΕΙ, που εναντιωνόταν στη διεθνιστική στάση των αριστερών παρατάξεων της σχολής, υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Το συγγραφικό του έργο

Στο βιογραφικό που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, ο Γεωργιάδης αναφέρει ότι «ο ίδιος ως συγγραφεύς έχει κυκλοφορήσει τρία βιβλία».

  • Το πρώτο είναι ένας Οδηγός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων.

Πρωτοεκδόθηκε το 1992 από τις εκδόσεις Γεωργιάδη και αποτελείται από ένα μέρος περίπου 50 σελίδων με εισαγωγικά σημειώματα τα οποία βασίζονται σε μία εργασία με τον τίτλο Οδηγός Συλλέκτου Αρχαίων Ελληνικών Νομισμάτων, την οποία είχε εκδώσει ο πατέρας του Γεωργιάδη, Αθανάσιος, το 1979, και από ένα δεύτερο μέρος 120 σελίδων με τον τίτλο “Κυρίως κατάλογος”.

  • Tο δεύτερο βιβλίο του Γεωργιάδη είναι το Ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα: ο μύθος καταρρέει

Στο βιβλίο, σύμφωνα με το Γεωργιάδη, “καταρρίπτονται οι μύθοι της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα με επιστημονικές εξηγήσεις”. Το βιβλίο χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων ως πηγές τις εκπομπές του Κωνσταντίνου Πλεύρη και η αξιοπιστία του αμφισβητείται.

  • Το τρίτο του βιβλίο έχει τίτλο Θεοδώρα Φραντζή: Η Άλωσις

Το τρίτο «προσωπικό βιβλίο» του Άδωνι Γεωργιάδη είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, γύρω από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Οθωμανό σουλτάνο Μωάμεθ το Β΄ το 1453 με τίτλο Θεοδώρα Φραντζή: Η Άλωσις. Το βιβλίο αποτελεί κατά 99% αντιγραφή ενός μυθιστορήματος του Αγγλικανού ιερωμένου Τζον Μέισον Νηλ (John Mason Neale), που είχε δημοσιευτεί το 1857 και είχε μεταφραστεί στην καθαρεύουσα τρία χρόνια αργότερα. Ο Γεωργιάδης απλούστευσε τη γλώσσα και πραγματοποίησε αλλαγές στο 1% της έκτασης του κειμένου, παρουσιάζοντας ως Έλληνα με το όνομα «Νικηφόρος» έναν βασικό πρωταγωνιστή, τον Ρίτσαρντ Μπέρστοου (Richard Burstow), που στο πρωτότυπο μυθιστόρημα ήταν Βάραγγος, και προσθέτοντας ένα νέο χαρακτήρα, έναν Εβραίο σύμβουλο του Μωάμεθ που εμφανίζεται να δηλώνει ότι σιχαίνεται τους Έλληνες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην πολιτική

Αρχικά πολιτεύτηκε με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑ.Ο.Σ) του Γιώργου Καρατζαφέρη, στον οποίο εντάχθηκε το Νοέμβριο του 2003. Υπήρξε υποψήφιος του κόμματος για τη νομαρχία Αθηνών στις νομαρχιακές εκλογές του 2006. Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 και της 4ης Οκτωβρίου 2009 εξελέγη βουλευτής με το ΛΑΟΣ στην Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών.

Ήταν ακόμη υποψήφιος του ιδίου κόμματος για την θέση του περιφερειάρχη Αττικής στις περιφερειακές εκλογές τις 7ης Νοεμβρίου 2010. Ως τρεις κύριους στόχους του, εάν εκλεγόταν περιφερειάρχης, ο κ. Γεωργιάδης είχε θέσει:

  • την αντιμετώπιση του παραεμπορίου με τη σύσταση ενός ειδικού σώματος,
  • την παύση κατασκευής του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό και
  • την κατασκευή τοπικών αγορών στις μεγάλες πόλεις του λεκανοπεδίου της Αττικής για την τόνωση της οικονομίας.

Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο συνδυασμός του κ. Γεωργιάδη “Αττική Οδός” ήρθε έκτος με 93.937 ψήφους (6,57%). Στις 11 Νοεμβρίου 2011 τοποθετήθηκε υφυπουργός ανάπτυξης με αρμοδιότητα την ναυτιλία στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ως υφυπουργός επέφερε

  • την άρση του καμποτάζ (που οδήγησε σε αύξηση ΑΕΠ),
  • ολοκλήρωσε το σχέδιο για την σωτηρία της ακτοπλοΐας,
  • εξασφάλισε την αυτονομία του ΝΑΤ,
  • την σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής Λιμένος-Αλεξανδρούπολης.

Παραιτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Την επόμενη ημέρα, 13 Φεβρουαρίου, διαγράφηκε από την Κοινοβουλετική Ομάδα του ΛΑΟΣ, καθώς υπερψήφισε το «Μνημόνιο ΙΙ» αντίθετα από την γραμμή του κόμματος.

Η προσχώρηση και η πορεία στη Νέα Δημοκρατία

Στις 17 Φεβρουαρίου 2012 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, έχοντας παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. Εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Β΄ Αθηνών στις εκλογές στις 6 Μαΐου 2012 και εκ νέου στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Στις 25 Ιουνίου 2013 τοποθετήθηκε υπουργός υγείας στη συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Ως υπουργός εξήγγειλε την πλήρη φαρμακευτική κάλυψη 2.000.000 ανασφάλιστων με ετήσια κρατική δαπάνη 340 εκατ. ευρώ, και πέτυχε την ενίσχυση χρήσης γενόσημων φαρμάκων, τον πλήρη έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, την συγχώνευση νοσοκομείων, την έγκριση 470 πρωτότυπων φαρμάκων και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Άδωνις Γεωργιάδης διορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Στις Εθνικές Εκλογές της 25η Ιανουαρίου 2015 εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ στην Β΄ περιφέρεια Αθηνών με αριθμό ψήφων 70.853 και στις Εθνικές Εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 επανεξελέγη βουλευτής στην Β΄ περιφέρεια Αθηνών.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 έλαβε το 11,40% των ψήφων και κατετάγη τέταρτος στον Α΄ Γύρο των εσωκομματικών εκλογών, με αποτέλεσμα να μην περάσει στον Β΄ Γύρο. Στον Β΄ Γύρο υποστήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι θα ανανεώσει την παράταξη. Τελικά ο Μητσοτάκης εξελέγη Πρόεδρος της ΝΔ στον Β΄ Γύρο και στις 18 Ιανουαρίου ο Άδωνις ορίστηκε ως ένας από τους δύο Αντιπροέδρους του κόμματος, μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη, με αρμοδιότητα το συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου.

Στις Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εκλέχθηκε στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, λαμβάνοντας συνολικά 67.966 ψήφους. Στις 9 Ιουλίου 2019, ο Άδωνις Γεωργιάδης ορκίστηκε Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προσωπική ζωή

Στις 22 Ιουνίου 2009 παντρεύτηκε την Ευγενία Μανωλίδου, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο γιους, τους Αθανάσιο-Περσέα (γεν. 2005) και Αναστάσιο-Αλκαίο (γεν. 2014).

Άδωνις Γεωργιάδης σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 45