Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 19/11: Στη δίνη της πανδημίας η Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 19/11: Στη δίνη της πανδημίας η Ελλάδα
Κρούσματα σήμερα 19/11: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα Παρασκευή 19/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ.  Την Τετάρτη από τα συνολικά 7.317 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.871 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.242 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους. Ακόμη, από σήμερα αρχίζει και το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας.

Ολοταχώς για πάνω από 7.500 τα κρούσματα

Από ότι φαίνεται τα κρούσματα και σήμερα θα κινηθούν σε υψηλά κλιμάκια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους διασωληνωμένους. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε τονίσει ότι σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας το καλό σενάριο, με βάση τα μοντέλα, δείχνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα κινηθεί στις τιμές που είμαστε σήμερα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα διαμορφωθούν και 8.000 ή λίγο παραπάνω. Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων θα κορυφωθούν 2-3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και μέσα στα Χριστούγεννα θα σταθεροποιηθούν.

«Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700», σημείωσε ο καθηγητής τονίζοντας ότι είμαστε σε μια σταθεροποιημένη κορύφωση στα κρούσματα.

Αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο

Η κυριότερη αλλαγή που ανακοινώθηκε μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα είναι αυτή που αφορά στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και στην προσέλευση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με στόχο να μην παρατηρείται συνωστισμός στα ΜΜΜ, αλλάζει, εκτός από το ωράριο για τους εργαζόμενους και εκείνο λειτουργίας των καταστημάτων.

Έτσι, από τη Δευτέρα, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Όσον αφορά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά απο τη Δευτέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά..

Νέα πραγματικότητα για ανεμβολίαστους

Τα πάνω… κάτω έρχονται στις ζωές των ανεμβολίαστων από την ερχόμενη Δευτέρα, αφού όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος το βράδυ της Πέμπτης, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να κάνουν ελάχιστα πράγματα.

Συγκεκριμένα:

  • Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας.
  • Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.
  • Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.
  • Στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.
  • Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Δεκεμβρίου, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Θα έχουμε πρόβλημα τα Χριστούγεννα

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, μίλησε στον ΣΚΑΪ για «ένα μακρόσυρτο τέταρτο κύμα» και έκρουσε «καμπανάκι» για τον Δεκέμβριο.

«Τα Χριστούγεννα τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα, καθώς συνεχώς προστίθενται νέα σοβαρά περιστατικά. Όλο το Δεκέμβριο θα έχουμε αυτή την πίεση και μετά λογικά θα έχουμε κάμψη αλλά έχουμε και το χειμώνα μπροστά μας», είπε ο κ. Τσάκρης.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα μπούμε σε ένα πέμπτο επιδημικό κύμα μέσα στο χειμώνα και θα νοσήσουν οι εμβολιασμένοι που δεν έχουν πια ανοσία, όπως συνέβη στο Ισραήλ. «Ελπίζουμε ότι ο ιός θα γίνει επιδημικός κάποια στιγμή και θα είναι λιγότερα τα περιστατικά», υπογράμμισε.

Γκάγκα για είσοδο σε σούπερ μάρκετ με rapid test: «Είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί»

«Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα», επισήμανε η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται η χρήση διπλής μάσκας, ανέφερε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα, εκτός αν είναι υφασμάτινη. Αν θέλουμε μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να φοράμε μάσκα FFP2».

Σε ό,τι αφορά στα rapid test για την προσέλευση στα σούπερ μάρκετ, τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί, αλλά μέχρι τώρα η επιδημιολογική επιτήρηση δεν έχει δείξει ότι η επιμόλυνση γίνεται μέσα στα σούπερ μάρκετ, αλλά σε χώρους που δεν τηρούνται μέτρα, σε συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο, πάρτι, γάμους κλπ».

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η κ. Γκάγκα δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι καταγράφονται 6.000-7.000 κρούσματα την ημέρα και ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 400 κάποιες ημέρες, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι δε θα δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε, είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση. Αυτό που βλέπουμε διεθνώς είναι ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές», αν και παραδέχτηκε ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται και εμβολιασμένοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments