Ελλάδα

Κορωνοϊός νέα: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Κορωνοϊός νέα: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους
Κορωνοϊός νέα: Με τα νέα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι τίθενται υπό ένα ιδιότυπο νέο καθεστώς μέτρων.

Ο κορωνοϊός πλήττει την Ελλάδα και θέτει μία νέα πραγματικότητα για τους πολίτες. Την ίδια ώρα την Παρασκευή από τα συνολικά 7.317 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.950 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.303 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την εξειδίκευση των μέτρων από τον Θάνο Πλεύρη, τίθεται μία νέα πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους από την επόμενη εβδομάδα. Η συνταγή των μέτρων που αποφασίστηκε έχει ως στόχο τον εμβολιασμό τους, ενώ την ίδια ώρα επιταχύνεται και η τρίτη δόση. Κρούσματα σήμερα 04/10

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου

Ανοίγει η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, έγκαιρου προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση.

Η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Σημειώνεται ότι η αναμνηστική δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Η χορήγηση τρίτης δόσης ξεκίνησε στη χώρα μας το Σεπτέμβριο και στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας, η οποία μειώνεται μετά την πάροδο 6 μηνών και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κοροναϊό. Γι’ αυτό το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους (δύο δόσεις) άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, περιθώριο ένας μήνας για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.

Πάνω από 7 εκ ο συνολικός αρθμός των εμβολιασμένων

Στο θέμα των εμβολίων αναφέρθηκε χθες Πέμπτη και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε πως αν χρειαστεί θα ανοίξουν και αλλά εμβολιαστικά κέντρα. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους εγκαίρως, ώστε η αναμνηστική δόση να πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση έξι μηνών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, την περασμένη Δευτέρα κλείστηκαν 105.000 ραντεβού τρίτης δόσης και προχθές Τετάρτη, 55.000 ραντεβού. Καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 25.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, με τον συνολικό αριθμό εμβολιασμένων να ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια.

Αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο

Η κυριότερη αλλαγή που ανακοινώθηκε μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα είναι αυτή που αφορά στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και στην προσέλευση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με στόχο να μην παρατηρείται συνωστισμός στα ΜΜΜ, αλλάζει, εκτός από το ωράριο για τους εργαζόμενους και εκείνο λειτουργίας των καταστημάτων.

Έτσι, από τη Δευτέρα, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Όσον αφορά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά απο τη Δευτέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά..

Yποχρεωτικά δύο self test για το σχολείο

Όπως ανακοινώθηκε, από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τα παιδιά ηλικίας 4-17 ετών θα έχουν πρόσβαση σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους στην εστίαση, καταστήματα λιανεμπορίου, κομμωτήρια, γυμναστήρια και γήπεδα μόνο με τη διενέργεια self test, 24 ώρες πριν από την παρουσία τους στον χώρο. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών δε χρειάζεται να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές πραγματοποιούν υποχρεωτικά δύο self test για το σχολείο, ως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Ωστόσο, αν έχουν περάσει 24 ώρες από την έκδοση της σχολικής κάρτας, θα πρέπει οι γονείς να κάνουν νέο test στα παιδιά, προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο.

Τα παιδιά άνω των 12 ετών, που έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι υποχρεωμένα να υποβάλλονται σε self test, ούτε για να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους, ούτε για το σχολείο.

Τα θολά σημεία των νέων μέτρων

Παρ’ όλα αυτά τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και εξειδικεύθηκαν την Παρασκευή, έχουν ακόμα πολλά θολά σημεία, τα οποία χρήζουν επεξήγησης. Για παράδειγμα, τι θα γίνει με όσους ανεμβολίαστους ανθρώπους έχουν πληρώσει ετήσια συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο, ή έχουν αγοράσει εισιτήριο για κάποια θεατρική παράσταση στο μέλλον.

Το πρόβλημα της προπώλησης των εισιτηρίων καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες στον χώρο του θεάματος, οι οποίοι αγωνιούν για το τι θα κάνουν. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι τα λεφτά τους πίσω…

Παράλληλα, για τα άτομα άνω των 60 ετών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση εάν θέλουν να μπαίνουν ελεύθερα σε χώρους για εμβολιασμένους.

Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να μην ανανεώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, θα μπορούν ταξιδεύον κανονικά, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει ανάλογος περιορισμός στη χώρα που θέλουν να φτάσουν. Παρόμοιο περιορισμό έχει μέχρι στιγμής μόνο η Γαλλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments