Ειδήσεις

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Νοεμβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Νοεμβρίου
Εορτολόγιο: Γιορτές και γεγονότα σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου.

Σήμερα, 21 Νοεμβρίου, είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου.  Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι: Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι και Μάριος*.

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζουν αυτά τα ονόματα.

Παράλληλα, σήμερα είναι:

  • Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας
  • Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης
  • Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού

Δύση ήλιου: 17:09

Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες 57 λεπτά

 Σελήνη 6.6 ημερών

Τι συνέβη σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου στην παγκόσμια ιστορία; Ποιες μεγάλες προσωπικότητες γεννήθηκαν και ποιοι έφυγαν από τη ζωή; Το 1879, σαν σήμερα, ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13½ ώρες προτού σβήσει.

Το 1984, σαν σήμερα στις 21 Οκτωβρίου, πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Τρυφώ. Το 1992 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνει την παραίτησή του από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων.

Γεγονότα σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου

1825: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ένα ποίημα. Πρόκειται για τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολομού , που μετά την απελευθέρωση θα γίνει ο εθνικός ύμνος της χώρας.

1879: Ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13½ ώρες προτού σβήσει.

1992: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνει την παραίτησή του από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων.

Γεννήσεις σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου

1833: Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νομπέλ, Σουηδός χημικός, μηχανικός, εφευρέτης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που αθλοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του.

1907: Νίκος Εγγονόπουλος, Έλληνας ζωγράφος και ποιητής, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας.

1917: Ντίζι Γκιλέσπι, Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, από τους δημιουργούς του ρυθμού be-bop.

1946: Γεννιέται στο Οχάιο των ΗΠΑ ο Έρικ Λι Περκχάιζερ, γνωστότερος υπό το ψευδώνυμο Lux Interior. Τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των Cramps, υπήρξε ισόβιος ηγέτης του γκρουπ έως τον πρόωρο θάνατό του το 2009.

Θάνατοι σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου

1969: Τζακ Κέρουακ, Αμερικανός συγγραφέας, εμβληματική μορφή του κινήματος των μπίτνικ.

1984: Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Τρυφώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments