Ελλάδα

Κορωνοϊός νέα: Υπό πίεση το σύστημα υγείας στην Ελλάδα

Κορωνοϊός νέα: Υπό πίεση το σύστημα υγείας στην Ελλάδα
Κορωνοϊός νέα: Η πανδημία βρίσκεται μπροστά σε νέο κύμα και για το λόγο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Ο κορωνοϊός έχει διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους, ενώ το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του. Ακόμη, το Σάββατο δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ τα μέτρα που πρόκειται να ισχύσουν από την Δευτέρα για τους πολίτες. 

Πιο συγκεκριμένα, μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την εξειδίκευση των μέτρων από τον Θάνο Πλεύρη, τίθεται μία νέα πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους από την επόμενη εβδομάδα. Η συνταγή των μέτρων που αποφασίστηκε έχει ως στόχο τον εμβολιασμό τους, ενώ την ίδια ώρα επιταχύνεται και η τρίτη δόση.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τα άτομα άνω των 18 ετών, που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση. Η χορήγηση της τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Η τρίτη δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Η χορήγηση τρίτης δόσης ξεκίνησε στη χώρα τον Σεπτέμβριο και στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας, η οποία μειώνεται μετά την πάροδο 6 μηνών και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας.

Πώς κλείνετε το ραντεβού μέσω του emvolio.gov.gr

Όπως και στην πρώτη δόση του εμβολίου, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει την επιλογή «Δείτε αν ανήκετε στην πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί την τρέχουσα περίοδο με βάση τον ΑΜΚΑ σε συνδυασμό με τον ΑΦΜ σας και κλείστε το ραντεβού σας. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΜΚΑ».

  • Στη συνέχεια βάσει τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ή επίθετο και η πλατφόρμα τον βάζει στο σύστημα για την επιλογή ραντεβού.
  • Ο χρήστης βάζει τον Ταχυδρομικό Κώδικα και η πλατφόρμα εμφανίζει τα εμβολιαστικά κέντρα
  • Μετά την επιλογή του εμβολιαστικού κέντρου επιλέγεται η ημερομηνία και η ώρα
  • Ακολουθεί η επιβεβαίωση του ραντεβού εμβολιασμού. Αμέσως μετά ο πολίτης λαμβάνει και SMS επιβεβαίωσης στο κινητό του

Καπραβέλος: Ξεκινάμε εφημερία χωρίς να έχουμε άδεια ΜΕΘ

Ο Νίκος Καπραβέλος μίλησε σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στην εικόνα των νοσοκομείων. «Έίμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Έχουμε φτάσει στα όρια της αντοχής του συστήματος, των γιατρών και των νοσηλευτών», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, τονίζοντας ότι η συμμόρφωση με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα είναι καθοριστική για τον έλεγχο της πανδημίας. Μάλιστα τόνισε ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου ξεκινάει σήμερα η εφημερία μας χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής. «Δεν έχει ξαναγίνει», σχολίασε ο ίδιος

Τρεις βασικοί άξονες για την διαχείριση της πανδημίας

Παράλληλα, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι παρά την αύξηση που σημειώνεται στους νεκρούς από κορωνοϊο, δεν αναμένεται αυτός ο αριθμός φτάσει σε τριψήφιο νούμερο.

Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε τρεις βασικούς άξονες για την διαχείριση της πανδημίας:

– Προαστασία της οικονομίας από την επιβολή οριζοντίων μέτρων

– Φρένο σε θανάτους μαζί με τήρηση των μέτρων

– Ενίσχυση του ΕΣΥ

SOS στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

Η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας) έχει αγγίξει το 99%, ενώ στην επικράτεια αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 93%. Λίγο καλύτερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στην Αττική, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου του ΕΙΝΑΠ η κάλυψη των ΜΕΘ στην Περιφέρεια αυτή ανέρχεται στο 88%. Η κ. Παγώνη χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση ενώ τόνισε πως «πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να πάμε μπροστά, δεν μπορούμε να λέμε κάθε τρεις και λίγο να προστίθενται νέα μέτρα».

Όσον αφορά στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης, προέταξε την σημασία της για όλους αλλά ιδιαίτερα για τα άτομα άνω των 60 ετών και για εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα: «Μετά το εξάμηνο μειώνεται η αντίσταση στον ιό. Αν δεν γίνει η τρίτη δόση, τα άτομα αυτά δεν θα έχουν άμυνα και δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό με κίνδυνο να φτάσουν ως τις ΜΕΘ.

Θα έχουμε πρόβλημα τα Χριστούγεννα

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, μίλησε στον ΣΚΑΪ για «ένα μακρόσυρτο τέταρτο κύμα» και έκρουσε «καμπανάκι» για τον Δεκέμβριο.

«Τα Χριστούγεννα τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα, καθώς συνεχώς προστίθενται νέα σοβαρά περιστατικά. Όλο το Δεκέμβριο θα έχουμε αυτή την πίεση και μετά λογικά θα έχουμε κάμψη αλλά έχουμε και το χειμώνα μπροστά μας», είπε ο κ. Τσάκρης.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα μπούμε σε ένα πέμπτο επιδημικό κύμα μέσα στο χειμώνα και θα νοσήσουν οι εμβολιασμένοι που δεν έχουν πια ανοσία, όπως συνέβη στο Ισραήλ. «Ελπίζουμε ότι ο ιός θα γίνει επιδημικός κάποια στιγμή και θα είναι λιγότερα τα περιστατικά», υπογράμμισε.

Τα θολά σημεία των νέων μέτρων

Παρ’ όλα αυτά τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και εξειδικεύθηκαν την Παρασκευή, έχουν ακόμα πολλά θολά σημεία, τα οποία χρήζουν επεξήγησης. Για παράδειγμα, τι θα γίνει με όσους ανεμβολίαστους ανθρώπους έχουν πληρώσει ετήσια συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο, ή έχουν αγοράσει εισιτήριο για κάποια θεατρική παράσταση στο μέλλον.

Το πρόβλημα της προπώλησης των εισιτηρίων καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες στον χώρο του θεάματος, οι οποίοι αγωνιούν για το τι θα κάνουν. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι τα λεφτά τους πίσω…

Παράλληλα, για τα άτομα άνω των 60 ετών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση εάν θέλουν να μπαίνουν ελεύθερα σε χώρους για εμβολιασμένους.

Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να μην ανανεώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, θα μπορούν ταξιδεύον κανονικά, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει ανάλογος περιορισμός στη χώρα που θέλουν να φτάσουν. Παρόμοιο περιορισμό έχει μέχρι στιγμής μόνο η Γαλλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments