Οικονομία Άποψη

Ελληνική οικονομία: Τα τρία δυνατά χαρτιά της ανάπτυξης

Ελληνική οικονομία: Τα τρία δυνατά χαρτιά της ανάπτυξης
Ελληνική οικονομία: Την Παρασκευή (19/11) κατατέθηκε από το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο ο προϋπολογισμός του 2022, ο οποίος προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για το νέο έτος. Μάλιστα, η ανάπτυξη αναθεωρείται σημαντικά προς τα πάνω από 3,6% που προβλεπόταν στο 6,9%.

Την Παρασκευή (19/11) κατατέθηκε από το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο ο προϋπολογισμός του 2022, ο οποίος προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για το νέο έτος. Μάλιστα, η ανάπτυξη αναθεωρείται σημαντικά προς τα πάνω από 3,6% που προβλεπόταν στο 6,9%.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2021 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,9% για φέτος, έναντι 6,1% του προσχεδίου των αρχών Οκτωβρίου. Για το 2022 προβλέπεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 4,5%, όπως προέβλεπε και το προσχέδιο.

Τα τρία δυνατά χαρτιά της ανάπτυξης

Επενδύσεις, κατανάλωση, τουρισμός αποτελούν τα τρία δυνατά χαρτιά της ανάπτυξης.

Τουρισμός

Σχετικά με τον τουρισμό, το 2019, τελευταίο έτος πριν από την πανδημία και χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισεκατομμύρια. Έτσι αν φθάσουν φέτος τα 12 δισεκατομμύρια, αυτό θα σημαίνει ανάκτηση περίπου του 66% της δραστηριότητας του 2019, όταν ο αρχικός στόχος για φέτος βρισκόταν πολύ χαμηλότερα, περίπου στο 40% του 2019. Το κόστος των μέτρων φέτος υπολογίζεται σε 16,9 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με αυτά του 2020 (23,1 δισ. ευρώ) και τα προβλεπόμενα του 2022 (3,3 δισ. ευρώ) φτάνουν τα 43,3 δισ. ευρώ (31 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση).

Επενδύσεις

Αναφορικά με τις επενδύσεις, βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων για το 2022 με προβλεπόμενη αύξηση 21,9% και καθοριστική τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”

Για την Ελλάδα το ποσό της προχρηματοδότησης αντιστοιχεί σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ (2,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να λάβει ακόμη 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, κάτι που θα «ανεβάσει» το συνολικό ύψος στα 7,5 δισ. ευρώ.

Το “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελείται από τέσσερις βασικούς πυλώνες:

  • Πράσινη Μετάβαση
  • Ψηφιακή Μετάβαση
  • Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Προστασία)
  • Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας

Κατανάλωση

Σε αυτές τις καλύτερες από τις προβλεπόμενες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναπτυξιακές επιδόσεις, το πρωτογενές έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε χαμηλότερο ύψος, 7,3% του ΑΕΠ (έναντι 7,7% του προσχεδίου), κάπου 600 εκατ. ευρώ μικρότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments