Οικονομία Άποψη

Προϋπολογισμός προγραμμάτων, καινοτομιών και επιδόσεων – Προς τα πάνω οι δείκτες ανάπτυξης

Προϋπολογισμός προγραμμάτων, καινοτομιών και επιδόσεων – Προς τα πάνω οι δείκτες ανάπτυξης
Κατατέθηκε την Παρασκευή ο κρατικός προϋπολογισμός 2022 από το υπουργείο Οικονομικών όπου παρά την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, την ενεργειακή που είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα τα κατάφερε να γίνει και πάλι success story.
Κατατέθηκε την Παρασκευή ο κρατικός προϋπολογισμός 2022 από το υπουργείο Οικονομικών όπου παρά την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, την ενεργειακή που είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα τα κατάφερε να γίνει και πάλι success story.

Κατατέθηκε την Παρασκευή ο κρατικός προϋπολογισμός 2022 από το υπουργείο Οικονομικών όπου παρά την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, την ενεργειακή που είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα τα κατάφερε να γίνει και πάλι success story. Η ανάπτυξη αναθεωρείται σημαντικά προς τα πάνω από 3,6% που προβλεπόταν στο 6,9%.

Προϋπολογισμός προγραμμάτων και επιδόσεων

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε έχει έντονα χαρακτηριστικά της καινοτομίας, του προγραμματισμού και των επιδόσεων ενώ ξεχωρίζει για τις επιδόσεις, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ παρουσιάζεται και η λειτουργική ταξινόμηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα τα τρία βασικά στοιχεία είναι τα εξής:

 • παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ξεχωριστό τόμο ο προϋπολογισμός επιδόσεων έτους 2022 για όλους τους Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και τη Βουλή των Ελλήνων, με την εισαγωγή ενός συνεκτικού πλαισίου αξιολόγησης της επίδοσης των προγραμμάτων των φορέων μέσα από δείκτες μέτρησης του βαθμού επίτευξης του στόχου
 • επιπλέον εμφανίζονται δείκτες μέτρησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος συγκεκριμένων πολιτικών που σχετίζονται με προγράμματα των φορέων
 • παρουσιάζεται η Λειτουργική Ταξινόμηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Έτσι πλέον από το 2022 οι πολίτες θα γνωρίζουν το σύνολο των δαπανών όλων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης ανά τομέα λειτουργίας του κράτους

Σε τι οφείλεται η αναθεώρηση της ανάπτυξης

Η αναθεώρηση της ανάπτυξης στον κρατικό προϋπολογισμό οφείλεται στην άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην πρωτόγνωρη σε ύψος οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ξεπερνά τα 43 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, και τα 31 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση, την περίοδο 2020-2022. Παράλληλα, υλοποιήθηκε πληθώρα παρεμβάσεων, συνολικά 70 όπου στήριξαν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Σημαντική στήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Πολύ μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί για το 2022 από την κυβέρνηση στον λεγόμενο κοινωνικό προϋπολογισμό για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) για το 2022 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 960 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 568 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα έσοδα, τα οποία προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 586 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα στα έξοδα προβλέπεται οριακή αύξηση ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Στα 43 δισεκατομμύρια “ποσό -μαμούθ” η στήριξη του κράτους λόγω πανδημίας το 2020-2022

Ποσό “μαμούθ” για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έδωσε το κράτος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόβλεψη και για το 2022 για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 • Επεκτείνεται το δίχτυ προστασίας της κυβέρνησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς:
 • Επεκτείνεται έως το τέλος του 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δισ. ευρώ για το 2021 και 1,65 δισ. ευρώ για το 2022.
 • Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.
 • Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.
 • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
 • Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.
 • Από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών συμψηφίζονται οφειλές συνολικού ύψους 458 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 215 εκατ. ευρώ προς την φορολογική αρχή και 243 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία για τρεις μήνες εντός του 2021.
 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021.
 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 νέες θέσεις μέχρι εξαντλήσεώς τους.
 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ για το 2021 και 5 εκατ. ευρώ για το 2022.
 • Επιπλέον τους επόμενους μήνες οι επιχειρήσεις εξακολουθούν και ωφελούνται (α) από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για την επιδότηση δανείων νομικών προσώπων δημοσιονομικού κόστους 236 εκατ. ευρώ για το 2021 και 61 εκατ. ευρώ για το 2022

Πως ενισχύονται τα νοικοκυριά και η νέα γενιά

Ο προϋπολογισμός παράλληλα προβλέπει και μια σειρά παρεμβάσεων όπως:

 • Από την 1η Οκτωβρίου 2021 καταργείται ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ.
 • Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο»
 • Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022.
 • Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
 • Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021 επιδοτούνται, για το σύνολο του πληθυσμού, οι πρώτες 300 Kwh μηνιαίως, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος
 • Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2021-2022
 • Φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
 • Εντός του Δεκεμβρίου θα δοθεί διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments