Ελλάδα

Κορωνοϊός εξελίξεις: Πάνω από τα όριά του το ΕΣΥ

Κορωνοϊός εξελίξεις: Πάνω από τα όριά του το ΕΣΥ
Κορωνοϊός εξελίξεις: Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών, τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων, όσο και για εκείνον των θανάτων.

“Μαύρο” ρεκόρ θανάτων σημειώθηκε την Δευτέρα πράγμα που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός πρόκειται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Την Δευτέρα, από τα συνολικά 7.287 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.711 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.149 νέες λοιμώξεις. 

Πέραν τούτου, το σύστημα υγείας βρίσκεται πάνω από τα όρια του με τους διασωληνωμένους να είναι πάνω από το όριο. Ακόμη, από την προηγούμενη Πέμπτη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επίταξης ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στα νοσοκομεία που έχουν ελλείψεις.

Lockdown και στο ΕΣΥ – Μείωση των τακτικών χειρουργείων

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τρομάζουν, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν πάνω από 100 θάνατοι και πάνω από 600 διασωληνωμένοι, με το προσωπικό των νοσοκομείων να έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του, και να έχουμε πια και περιστατικά λιποθυμιών εν ώρα εργασίας, εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων.

Για τον λόγο αυτό το ΕΣΥ, μπαίνει σε lockdown. Με έγγραφο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, δίνεται οδηγία στις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις κατά τόπους ΥΠΕ για «περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80%».

Το μέτρο αυτό αφορά και τις ιδιωτικές δομές υγείας. Εξαιρούνται τα έκτακτα χειρουργεία καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ κανονικά θα εκτελούνται χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού και άλλες ιατρικές πράξεις που αφορούν χρόνια σοβαρά νοσήματα.

Οι περιοχές που παίρνουν «κόκκινη κάρτα» στον εμβολιασμό

Κάτω από το 70% ως προς τον γενικό πληθυσμό, βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη σε 68 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, την ώρα που έχει ξεκινήσει νέα επιχείρηση πειθούς για την τρίτη δόση. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να αλλάξουν το επόμενο διάστημα διότι τις τελευταίες 30 ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από ένα εκατομμύριο ραντεβού για την πρώτη και την τρίτη δόση, ωστόσο ακόμη υπάρχουν περιοχές με αρκετά χαμηλό το μέσο όρος στον εμβολιασμό την ώρα που το τέταρτο κύμα σαρώνει τη χώρα.

Αν και η εικόνα είναι καλύτερη στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, 24 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται κάτω από το φράγμα του 70%, με την Ευρυτανία να είναι καθηλωμένη στο 37%. Ακολουθούν η Φωκίδα με 52% και η Αρκαδία με 59%, ενώ στο «κόκκινο» του εμβολιαστικού χάρτη βρίσκονται πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία, Φλώρινα, Αρτα, Καβάλα, Γρεβενά).

Η πρωτιά στον εμβολιασμό ανήκει στα νησιά

Σε 30 περιοχές της χώρας, η ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό από 70% έως 78% και μόλις σε 19 Περιφερειακές Ενότητες ξεπερνούν το 80%. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, οι οποίες φαίνεται ότι συμμετείχαν μαζικά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία».

Ένας από τους λόγους των υψηλών ποσοστών που καταγράφουν, ιδιαίτερα κάποια νησιά, όπως για παράδειγμα η Ικαρία (102%), η Κάρπαθος (103%) και η Μήλος (109%), είναι το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες ή ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών επέλεξαν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους.

Τέλος, στην πρωτεύουσα, αρνητική πρωτιά στους εμβολιασμούς έχει η Δυτική Αττική με 45%, ακολουθούν η Ανατολική Αττική με 55%, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 62%, ο Κεντρικός και Νότιος Τομέας με 66% και 67% αντίστοιχα, ενώ την κούρσα σέρνει ο Βόρειος Τομέας με 72%.

Εφιαλτική πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα

Την ίδια στιγμή, εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή πνευμολογικής κλινικής πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, για την πορεία του κοροναϊού. Όπως εκτίμησε μιλώντας στο Star, μέχρι τα Χριστούγεννα 3.000 συνάνθρωποί μας θα χάσουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιλέξει λόγω του ότι δεν έχουμε εμβολιαστεί να ανοσοποιηθούμε από τη φυσική νόσο. Επειδή η λοίμωξη υπάρχει μες τις οικογένειές μας, μες τις οικογένειες όλων αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα μολυνθούνε σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί άνθρωποι» εξήγησε ο διευθυντής πνευμολογικής κλινικής πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Με απλά μαθηματικά πεθαίνουν, χάνονται κάθε μέρα 50- 60 άνθρωποι επί 50- 60 μέρες που κρατάει αυτό το κύμα- φτάνουμε πολύ εύκολα σε έναν αριθμό δυστυχώς 3.000 ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους μέχρι τα Χριστούγεννα» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments