Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 23/11: Πρόβλεψη για πάνω από 8.000 λοιμώξεις

Κρούσματα σήμερα 23/11: Πρόβλεψη για πάνω από 8.000 λοιμώξεις
Κρούσματα σήμερα 23/11: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα Τρίτη 23/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Την Δευτέρα από τα συνολικά 7.287 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.711 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.149 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους. Ακόμη, από σήμερα αρχίζει και το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας. Κρούσματα σήμερα 24/9

Πάνω από 8.000 τα κρούσματα σήμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερα από 8.000 κρούσματα σήμερα, προμηνύοντας εξελίξεις και πιθανότατα νέα μέτρα, ενόψει των Χριστουγέννων.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεδίπλωσε εξάλλου το καλό και το κακό σενάριο για την πορεία της πανδημίας. «Το καλό σενάριο θέλει κορύφωση (των κρουσμάτων) στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το κακό σενάριο να βλέπει το “πικ”, μετά τα Χριστούγεννα» σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ποια νέα μέτρα συζητούνται

  • Ύστατο μέτρο θεωρείται η είσοδος των ανεμβολίαστων με rapid test στα σούπερ μάρκετ
  • Δεν αποκλείεται να συζητηθεί η πρόταση να επιτρέπεται μόνο take away στους ανεμβολίαστους
  • Στο τραπέζι βρίσκεται και το click away ως η μόνη επιλογή για να κάνουν τα ψώνια τους όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Τζανάκης: Πότε θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 7.287 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 600 για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ είχαμε νέο «μαύρο ρεκόρ» θανάτων το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι ανήλθαν σε 105, αριθμός που δεν είχε καταγραφεί στη χώρα μας από τις 3 Μαΐου 2021.

Στους σκληρούς αριθμούς της πανδημίας αναφέρθηκε σήμερα ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ» εκτίμησε ο κ. Τζανάκης. «Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι νομίζαμε» τόνισε.

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλά νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

Τόνισε πάντως πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε lockdown. Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια».

Θεμιστοκλέους: Η τρίτη δόση εμβολίου προσφέρει άμεση θωράκιση

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 τις τελευταίες ημέρες έχουμε 70.000 εμβολιασμούς την ημέρα για όλες τις δόσεις, ενώ τόνισε ότι μόνο χθες κλείστηκαν 150.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. Παράλληλα, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στις μεγάλες ηλικίες έχουμε ποσοστά που αγγίζουν το 75% εμβολιασμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η θωράκιση του οργανισμού με την τρίτη δόση ξεκινά άμεσα από την πρώτη ημέρα και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί κι άλλη δόση τον Μάρτιο, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στην συνέχεια να χρειάζεται μια δόση τον χρόνο όπως το εμβόλιο της γρίπης.

Ανέφερε ακόμα ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και μετά εμβολιάστηκαν με Johnshon & Johnshon, είναι σαν να έχουν κάνει τρεις δόσεις, δεν θα χρειαστούν άλλη. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι παρενέργειες και στα τρία εμβόλια είναι ελάχιστες, σημειώνοντας ότι με την τρίτη δόση έχεις λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τις δυο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η τρίτη δόση γίνεται με την συμπλήρωση του 6μήνου και όχι νωρίτερα, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι το 6μηνο έχει αποφασιστεί με βάσει επιστημονικά δεδομένα, εκεί είναι που χρειάζεται και προσφέρει μεγαλύτερη ανοσία, τόνισε.

Υπογράμμισε ότι με την τρίτη δόση είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στον ιό, ωστόσο όπως είπε πρέπει όλοι να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασία και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να νοσήσει κάποιος που έχει κάνει την τρίτη δόση, αλλά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

Σαρηγιάννης για κορωνοϊό: Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται η κορύφωση ακόμη

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι η κορύφωση των θανάτων θα γίνει στις 17 Δεκέμβρη, ενώ επισήμανε ότι μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς την ημέρα. «Θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα», σημείωσε ο καθηγητής.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700. Μάλιστα τόνισε ότι η φράση «εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις» έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό.

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να ληφθούν οριζόντια μέτρα και εάν αυτό θα βοηθούσε, απάντησε ότι μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς όπως είπε «θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα». Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, λέγοντας ότι περιμένουμε σημαντική επιδείνωση.

Η πρόταση της Παγώνη για διπλή μάσκα

Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στα σούπερ μάρκετ δεν γίνεται πάντα να εφαρμοστεί ο κανόνας ένα άτομο ανά 8 τ.μ. «Οι πολίτες πάνε κάθε εβδομάδα και συνεπώς είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί από τις επιτροπές».

Μάσκα στους εξωτερικούς χώρους για όλους

«Η μάσκα σώζει», τόνισε η κ. Παγώνη και επανέλαβε τη θέση της ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η χρήση της και στους εξωτερικούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Εκτίμησε ότι άλλα περιοριστικά μέτρα δεν χρειάζονται καθώς έχουν προκαλέσει κούραση στον κόσμο και πως εάν εφαρμοστούν όσα ήδη ισχύουν «όλα θα πάνε μια χαρά». Είπε επίσης ότι δεν θα πρέπει να ξαναγίνει συζήτηση περί lockdown ακόμη και για ανεμβολίαστους μόνο και τα μέτρα αυτά να είναι τα τελευταία.

Στην συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα με σχεδόν 600 άτομα στις ΜΕΘ και με θανάτους σαν να χάνουμε σχεδόν δύο πούλμαν. Συνέστησε προσοχή στα εορταστικά τραπέζια που θα γίνουν. «Η τρίτη δόση είναι αυτή που θα σώσει την ιστορία όλη», είπε η κ. Παγώνη και παράλληλα απηύθυνε έκκληση και στους πολίτες που δεν έχουν ακόμη κάνει την πρώτη, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στους αρνητές αλλά σε όσους φοβούνται.

Η απάντηση στον Παύλο Πολάκη

Τέλος, η κυρία Παγώνη απάντησε στον Παύλο Πολάκη που αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων, λέγοντας ότι μάλλον δεν έχει δει όλες τις μελέτες, διαφορετικά είναι άστοχη η παρατήρηση που έκανε.

«Δεν ισχύει, γιατί το εμβόλιο όχι μόνο είναι αποτελεσματικό, είναι πολύ αποτελεσματικό και για όλες τις μεταλλάξεις. Και ενημερώνω τον κ. Πολάκη και για τη Δέλτα plus», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τις δηλώσεις του υφυπουργού Άκη Σκέρτσου περί μελετών για τη μεταδοτικότητα στους αστυνομικούς, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε ότι ήθελε να αναφερθεί στο πολύ ψηλό ιικό φορτίο στα νοσοκομεία ωστόσο «έπρεπε να το σταματήσει εκεί». Οι μελέτες, πρόσθεσε, δεν ξεχωρίζουν, είναι όλοι μέσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments