Οικονομία

Τουρκική λίρα: Νέα “ελεύθερη πτώση” μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τα επιτόκια

Τουρκική λίρα: Νέα “ελεύθερη πτώση” μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τα επιτόκια
Τουρκική λίρα: Νέα ελεύθερη πτώση σημείωσε η Τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τα επιτόκια.

Νέα ελεύθερη πτώση σημείωσε η Τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τα επιτόκια. Έτσι υποχώρησε κατά 3%, σε νέο χαμηλό την Τρίτη, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 11,88 λίρες ανά δολάριο.

Είναι συνολικά το 11ο χαμηλό ρεκόρ σε ισάριθμες συνεδριάσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν με την οποία υπερασπίστηκε τις πρόσφατες απότομες μειώσεις των επιτοκίων.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως η Τουρκία είναι πια πολύ μακριά από την “παλιά” πολιτική της σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να βασιζόμαστε στο υψηλό κόστος δανεισμού και σε ένα ισχυρό νόμισμα προκειμένου να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός .

Τουρκική λίρα: Η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου της

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου της τουρκικής λίρας κατεβάζοντάς το κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 15%. Παράλληλα, άφησαν να εννοηθεί πως θα ακολουθήσει χαλάρωση παρά το ρυθμό που “τρέχει” ο πληθωρισμός.

Το τουρκικό νόμισμα έκανε βουτιά έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση, υποχωρώντας 3% στις 10,98 λίρες ανά δολάριο, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο που είχε σημειώσει νωρίτερα σήμερα. Στις 13.29 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία ανερχόταν στις 10,85 λίρες ανά δολάριο.

Με τη λίρα να έχει υποτιμηθεί 32% από την αρχή του έτους, οι τιμές αυξάνονται μέσω των εισαγωγών, ενισχύοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε στο 19,89% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments