Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 30/11: Πάνω από 7.000 οι νέες μολύνσεις

Κρούσματα σήμερα 30/11: Πάνω από 7.000 οι νέες μολύνσεις
Κρούσματα σήμερα 30/11: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα Τρίτη 30/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Την Δευτέρα από τα συνολικά 6.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.679 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.135 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα,  συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Ήδη, το κυβερνητικό επιτελείο, δια στόματος πρωθυπουργού, επέβαλλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών με διοικητικό πρόστιμο που θα ανέρχεται στα 100 ευρώ. Κρούσματα σήμερα 24/9

Πάνω από 7.300 νέα κρούσματα σήμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα σήμερα θα είναι από 7.000 μέχρι 8.000 με τους επιστήμονες να λένε πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ως «πιθανό» χαρακτήρισε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης το ενδεχόμενο να υπάρχει ήδη στην Ελλάδα κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

«Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος. Δεν είναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με το ίδιο η μετάλλαξη Όμικρον είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Δέλτα ενώ σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος φαίνεται να είναι 5 φορές πιο μεταδοτική. Ωστόσο εκτίμησε ότι η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον πιθανώς να μειωθεί αργότερα όπως έγινε με την «Δέλτα».

«Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της μετάλλαξης Όμικρον» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ερωτηθείς για τα εμβόλια του κορονοϊού εκτίμησε ότι μπορούν να μας καλύψουν από την συγκεκριμένη μετάλλαξη καθώς, όπως είπε, ακόμα και η μετάλλαξη Όμικρον να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, δεν θα είναι πλήρες και το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση.

Εξαδάκτυλος: Ψυχραιμία για την Όμικρον – Καμία συζήτηση για lockdown στην Επιτροπή

Την ψυχραιμία όλων και ειδικά των εμβολιασμένων συνέστησε για την επικινδυνότητα της παραλλαγής «Όμικρον», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε «Να περιμένουμε τις απαντήσεις με ψυχραιμία μέχρι να δούμε πως θα μας επηρεάσει. Ξέρουμε ότι η ”Όμικρον” είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο και πρέπει να δούμε σε ποιον βαθμό αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια», τόνισε ο ίδιος.

Εξαδάκτυλος: Χριστούγεννα με ανοιχτή εστίαση

Για το υποθετικό σενάριο επιβολής λοκντάουν, σχολίασε πως κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο να συμβεί ούτε έχει τεθεί επί τάπητος στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Ενώ όσον αφορά στις γιορτές, δήλωσε πως φέτος αναμένεται να κάνουμε Χριστούγεννα σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρσι, μιας και ο χώρος της εστίασης θα είναι ανοιχτός.

Το καλό σενάριο για την Όμικρον

Καθησυχαστικός για την παραλλαγή Όμικρον εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημειώνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τόσο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι. Σημείωσε, επίσης, ότι όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται.

«Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού», διευκρίνισε.

Σε ό, τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται εν αναμονή των δεδομένων. «Όλες οι χώρες προετοιμάζονται, αλλά δεν είναι σαφές ότι είναι τόσο επικίνδυνη. Είναι πρώιμο να πούμε πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή είναι η νόσος που προκαλεί», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι για τον εντοπισμό των νέων μεταλλάξεων δεν αρκούν τα υπάρχοντα τεστ, εξηγώντας ότι πρέπει να γίνει αλληλούχηση όλου του ιού.

Καπραβέλος – «Υποχρεωτικός εμβολιασμός, κλειστά σχολεία, lockdown στους ανεμβολίαστους»

Προτάσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Ο καθηγητής επιμένει στη σκληρή γραμμή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους. Τόνισε, πάντως, ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να «θεοποιούμε τους εμβολιασμένους» αφού και αυτοί νοσούν και νοσηλεύονται.

Σκηνικό πολέμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Καπραβέλος έκανε λόγο για «εφημερίες πολέμου» με πάρα πολλές εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Άνοιξε το «Γεννηματάς», έδωσε κι άλλες κλίνες Εντατικής για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ήρθαν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχυθήκαμε κι αυτό ήταν κάτι που μας ανακούφισε. Οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου, με πάρα πολλές εισαγωγές», είπε ο καθηγητής.

Τι δείχνει η έρευνα

Η βρετανική ομάδα, είναι η ίδια που είχε βρει νωρίτερα φέτος ότι η παραλλαγή Άλφα του ιού δεν αρρωσταίνει πιο βαριά τα παιδιά σε σχέση με την αρχική «κινεζική» παραλλαγή. Τώρα τα νέα στοιχεία δείχνουν πως ούτε η Δέλτα έχει σοβαρότερη επίπτωση – από ό,τι η Άλφα – στα παιδιά που μολύνονται από αυτήν.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, συνέκριναν δύο ομάδες μαθητών, μία από 694 συμπωματικά παιδιά πέντε έως 17 ετών που είχαν μολυνθεί από την Άλφα και μία από 706 συνομήλικα παιδιά που είχαν μολυνθεί από τη Δέλτα. svg%3E

Τα παιδιά με Δέλτα είχαν γενικά ελαφρώς περισσότερα συμπτώματα (όπως πυρετό και πονοκέφαλο), αλλά και στις δύο ομάδες εξίσου πολύ λίγα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ η μακρόχρονη περίοδος νόσησης ήταν εξίσου σπάνια. Και στις δύο ομάδες Δέλτα και Άλφα τα μισά περίπου παιδιά ήταν άρρωστα το πολύ έως πέντε μέρες.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι τα κλινικά χαρακτηριστικά της Covid-19 λόγω της παραλλαγής Δέλτα στα παιδιά είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με εκείνα της Covid-19 η οποία οφείλεται σε άλλες παραλλαγές», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Σε παρεμφερές συμπέρασμα έχει καταλήξει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, η διευθύντρια του οποίου δρ Ροσέλ Γουαλένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι «μολονότι βλέπουμε πια περισσότερα περιστατικά (λοίμωξης Covid-19 λόγω Δέλτα) στα παιδιά… οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένη βαρύτητα της νόσου στα παιδιά. Περισσότερα παιδιά έχουν Covid- 19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments