Διεθνή

Μετάλλαξη Όμικρον: Πιθανόν ανθεκτικά τα εμβόλια λέει ο ΠΟΥ

Μετάλλαξη Όμικρον: Πιθανόν ανθεκτικά τα εμβόλια λέει ο ΠΟΥ
Μετάλλαξη Όμικρον: Απάντηση στο ερώτημα πολλών ειδικών δίνει ο ΠΟΥ σχετικά με την ανθεκτικότητα των εμβολίων κόντρα στην παραλλαγή.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για νέα έξαρση του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα η ΕΕ έχει επιβάλλει μπλόκο στα ταξίδια από την Νότια Αφρική προς τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Μέτρα έχει λάβει φυσικά και η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης.  Ο ΠΟΥ από την άλλη εξέδωσε νέα ανακοίνωση με σύσταση για τους άνω των 60. 

Κατόπιν τούτων, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτίμησε πως τα υφιστάμενα εμβόλια Covid-19 πιθανότατα προστατεύουν από τη σοβαρή λοίμωξη με Όμικρον. «Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να προσφέρουν προστασία ως έναν βαθμό» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Σούμια Σουαμινάθαν .

“Η ιδέα ότι μπορείς απλά να κλείσεις ερμητικά κάποιες χώρες δεν ευσταθεί”

«Πρέπει να διαπιστώσουμε αν το επίπεδο προστασίας πέφτει, πιστεύουμε όμως ότι τα εμβόλια θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο όπως συμβαίνει και με τα άλλα στελέχη του κοροναϊού» είπε. Περισσότερα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον θα είναι διαθέσιμα σε μερικές «ημέρες» δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η Μαρία βαν Κερκχόβε, επικεφαλής της τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας του ΠΟΥ για την Covid-19.

Επανέλαβε πως παραμένει άγνωστο αν η Όμικρον προκαλεί σοβαρότερα ή ηπιότερα συμπτώματα. Ο Μάικ Ράιαν, διευθυντής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, επανέλαβε τη θέση του ΠΟΥ ότι η απαγόρευση πτήσεων από το νότιο τμήμα της Αφρικής, ένα μέτρο που επέβαλαν η Βρετανία και άλλες χώρες, δεν θα εμποδίσει την εξάπλωση του νέου στελέχους.

«Η ιδέα ότι μπορείς απλά να κλείσεις ερμητικά κάποιες χώρες δεν ευσταθεί. Δεν βλέπω τη λογική αυτής της τακτικής από άποψη επιδημιολογίας ή δημόσιας υγείας» είπε.

“Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι”

«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Όμικρον, σημείωσε ο Οργανισμός. «Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά με τους κινδύνους, χρονικά περιορισμένα και πρέπει να εφαρμόζονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των επιβατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», γράφει ο ΠΟΥ.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι «τα απαραίτητα διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και έκτακτης ανάγκης ταξιδιών, των επαναπατρισμών και των αερομεταφορών ειδών πρώτης ανάγκης, πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments