Αθλητισμός

Μπενφίκα – Σπόρτινγκ 1-3: Πάρτι για τα «Λιοντάρια» στη Λισαβόνα

Μπενφίκα – Σπόρτινγκ 1-3: Πάρτι για τα «Λιοντάρια» στη Λισαβόνα
Μπενφίκα - Σπόρτινγκ 1-3: Η Σπόρτινγκ θριάμβευσε στο ντέρμπι της Λισαβόνας, κέρδισε με 3-1 εκτός έδρας την Μπενφίκα και πιστοποίησε την ανωτερότητά της!

Ασταμάτητη η πρωταθλήτρια Σπόρτινγκ, έκανε μια «χαψιά» τη Μπενφίκα (1-3, μείωσαν οι Αετοί στο 90′) παίρνοντας το πρώτο διπλό στο «Ντα Λουζ» μετά από έξι χρόνια και διεύρυνε το νικηφόρο σερί της στα 12 παιχνίδια.

Η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας προηγήθηκε στο 8’ με τον Σαράμπια, είχε δοκάρι στο 37’ με τον Πέδρο Γκονσάλβες και ένα ακόμα γκολ στο 45’ με τον Παουλίνιο, που όμως ακυρώθηκε.

Η Μπενφίκα είχε δοκάρι στο 60’ με τον Νούνιες σημάδεψε, αλλά δύο λεπτά αργότερα ν Παουλίνιο διπλασίασε τα τέρματα της Σπόρτινγκ, στο 64’ η Μπενφίκα είχε και δεύτερο δοκάρι, με τον Ράφα Σίλβα αυτή τη φορά.

Η Σπόρτινγκ ήταν πολύ πιο αποτελεσματική και στο 68’ έγινε το 0-3 με τον Νούνες.

Στο 79, η Μπενφίκα αλλά το τέρμα του Νούνιες ακυρώθηκε από τον VAR, τελικά μείωσε στο 96’ με τον Πίζι.

Αυτή ήταν η 12η διαδοχική νίκη της Σπόρτινγκ σε όλες τις διοργανώσεις, παραμένει αήττητη στο πρωτάθλημα (11-2-0) και συγκατοικεί στην κορυφή της βαθμολογίας με την Πόρτο. Από την άλλη, οι «αετοί» υποχώρησαν στο -4 από τις δύο μεγάλες αντιπάλους τους.

Τα Λιοντάρια έπιασαν στην κορυφή την Πόρτο με 35 βαθμούς έχοντας ξεχάσει τι πάει να πει ήττα (από τις 28 Σεπτεμβρίου κόντρα στη Ντόρτμουντ), ενώ οι Αετοί έμειναν στο -4 και προσγειώθηκαν μετά την εφτάρα-παρωδία απέναντι στην Μπελενένσες.

Λίγα λόγια την Πορτογαλία

Η Πορτογαλία, επίσημα γνωστή ως Πορτογαλική Δημοκρατία (πορτογαλικά: República Portuguesa), βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου στη νοτιοδυτική Ευρώπη.

Βόρεια και ανατολικά η Πορτογαλία συνορεύει με την Ισπανία, ενώ νότια και δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Η χώρα περιλαμβάνει και δύο αρχιπελάγη στον Ατλαντικό, τις Αζόρες και την Μαδέρα. Έχει έκταση 92.090 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 10.276.617 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Λισαβόνα.

Η Πορτογαλία πήρε την ονομασία της κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. από την παλιότερη ονομασία της πόλης Πόρτο που ήταν Portus Cale ή Portucale ή Portucalia.  Η επικράτεια της Πορτογαλίας περιλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου και δύο αρχιπελάγη στον Ατλαντικό, τη Μαδέιρα και τις Αζόρες. Βρίσκεται ανάμεσα στα πλάτη 32° και 43° βόρεια, και μήκη 32° και 6° δυτικά.

Η ψηλότερη κορυφή της Πορτογαλίας είναι το όρος Πίκο, στο νησί Πίκο στις Αζόρες. Αυτό το ηφαίστειο έχει ύψος 2.351 μέτρα και είναι το σύμβολο των Αζόρων. Στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας η ψηλότερη κορυφή είναι η Σέρρα δα Εστρέλα, με ύψος 1.991 μέτρα.

Η Πορτογαλία είναι Ημιπροεδρική δημοκρατία όμως με υπερ-αυξημένες αρμοδιότητες του πρωθυπουργού. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Από το 1910, αρχηγός κράτους είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σημερινός πρόεδρος είναι ο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόοουζα. Ο Σόουζα εξελέγη από τον πρώτο γύρο τον Ιανουάριο του 2016. Πρωθυπουργός είναι ο Αντόνιο Κόστα.

Στη χώρα γίνονται εκλογές για πρόεδρο και για κοινοβούλιο. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 4 Οκτωβρίου 2015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments