Πολιτική

Δένδιας: Η Θράκη πρότυπο συνύπαρξης Χριστιανών – Μουσουλμάνων, σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών

Δένδιας: Η Θράκη πρότυπο συνύπαρξης Χριστιανών – Μουσουλμάνων, σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών
Δένδιας: Ο Δημοσθένης Δούκας γράφει για την επίσκεψη στη Θράκη του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια.

Επίσκεψη στη Θράκη πραγματοποιεί από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας , ύστερα από τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που αναδεικνύουν την περιοχή σε κόμβο υλοποίησης έργων και πρωτοβουλιών ύψιστης σημασίας σε στρατηγικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Η επιλογή της επίσκεψης του υπουργού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αντλεί από την ανάδειξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε πυλώνα γεωστρατηγικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις «νευρικές» κινήσεις και αντιδράσεις της Τουρκίας και την αναγκαιότητα να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα ότι η Θράκη είναι ένας τόπος ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών-Μουσουλμάνων και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γλώσσας και καταγωγής.

Ο υπουργός σήμερα θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης και παράλληλα θα επισκεφθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον τεκέ των Αλεβιτών στη Ρούσσα.

Χθες σε μία κίνηση ουσιαστικού και υψηλού συμβολισμού, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε δείπνο στους τέσσερις μητροπολίτες και στους τρεις τοποτηρητές μουφτήδες της Θράκης, στο Εθνολογικό Μουσείο, στην Αλεξανδρούπολη. Όπως υπογράμμισε και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, πρόκειται για την πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών συναντάται ταυτόχρονα με τους μητροπολίτες και με τους τοποτηρητές μουφτήδες, ενώ ο ιδιαίτερος συμβολισμός της πρωτοβουλίας του υπουργού επιτείνεται από το γεγονός ότι το δείπνο πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το μήνυμα που εστάλη ήταν ότι η Θράκη αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων, αλληλοσεβασμού και ενότητας. Στο δείπνο, το «παρών» έδωσαν οι μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός και οι τοποτηρητές μουφτήδες Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλήλ, Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ και Διδυμοτείχου Χανσά Οσμάν. Στην αρχή του δείπνου οι συμμετέχοντες δεν παρέλειψαν να ευχηθούν στον κ. Δένδια «χρόνια πολλά» για την ονομαστική εορτή του πριν από λίγες ημέρες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments