Πολιτισμός

Βρετανικό Μουσείο: Ο κόσμος του Στόουνχετζ σε μια μεγάλη έκθεση

Βρετανικό Μουσείο: Ο κόσμος του Στόουνχετζ σε μια μεγάλη έκθεση
Βρετανικό Μουσείο: Περισσότερα από 430 αντικείμενα θα εκτεθούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την ιστορία του Στόουνχεντζ.

Συνολικά, περισσότερα από 430 αντικείμενα θα εκτεθούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο για την ιστορία του Στόουνχεντζ, η οποία εγκαινιάζεται τον Φεβρουάριο.

Στόχος είναι να τοποθετηθεί το πέτρινο μνημείο –που χτίστηκε πριν από 4.500 χρόνια, και είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα στην Ευρώπη– στο πλαίσιο μιας εποχής κατά την οποία υπήρξε τεράστια κοινωνική και τεχνολογική αλλαγή. Βρετανικό Μουσείο

Βρετανικό Μουσείο: Να δείξουμε την εποχή του Στόουνχεντζ

«Οι περισσότεροι γνωρίζουν το μνημείο, αλλά δεν ξέρουν τους ανθρώπους και δεν ξέρουν την εποχή του Στόουνχεντζ», δήλωσε ο Νιλ Γουίλκιν, ο επιμελητής της έκθεσης «The World of Stonehenge». «Πολλά από τα αντικείμενα είναι είτε νέες ανακαλύψεις από την περιοχή γύρω από το Στόουνχεντζ είτε αντικείμενα από ολόκληρη τη Βρετανία και την Ευρώπη».

Ο 3.600 ετών δίσκος του ουρανού της Nebra δανείζεται από το μουσείο Halle στη Γερμανία. Ανακαλύφθηκε από κυνηγούς θησαυρών το 1999, έχει μια γαλαζοπράσινη πατίνα και τα χρυσά σύμβολά του πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια.

«Είναι η παλαιότερη συγκεκριμένη απεικόνιση του κόσμου παγκοσμίως και ένα εκπληκτικό αντικείμενο. Κωδικοποιεί βασικές αστρονομικές πληροφορίες», λέει ο Γουίλκιν.

Ένα χρυσό καπέλο, δανεισμένο από ένα μουσείο στο Speyer της Γερμανίας, είναι «ένα μαγικό αντικείμενο» καλυμμένο με ηλιακά σύμβολα. Ένα άλλο καπέλο, ο χρυσός κώνος Avanton, θα προέλθει από ένα μουσείο κοντά στο Παρίσι. Βρετανικό Μουσείο

Θα έχουμε πολύτιμα έργα

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ημερολόγια του σύμπαντος, άλλοι ότι και μόνο το να τα φορέσει κάποιος του έδινε μια συγκεκριμένη θέση ιερέα ή ιέρειας», λέει ο Γουίλκιν.

Στο κέντρο της έκθεσης βρίσκεται το δάνειο ενός μνημείου ξυλείας 4.000 ετών, που ονομάζεται Stonehenge of the sea ή Seahenge, το οποίο επανεμφανίστηκε σε μια παραλία του Norfolk το 1998 λόγω της μετατόπισης της άμμου, η οποία το είχε διατηρήσει σε καλή κατάσταση.

Αποτελούμενο από ένα μεγάλο αναποδογυρισμένο κούτσουρο δέντρου που περιβάλλεται από 54 στύλους βελανιδιάς σε κύκλο διαμέτρου 6,6 μέτρων, έχει εν μέρει εκτεθεί στο Μουσείο Lynn στο Norfolk.

«Είναι μια απίστευτα σημαντική καταγραφή της σημασίας που είχε όχι μόνο η πέτρα αλλά και το ξύλο για την κατανόηση της πίστης των ανθρώπων», λέει ο Γουίλκιν. «Δεν μπορούμε να φέρουμε το Στόουνχετζ στην έκθεση, αλλά μπορούμε να φέρουμε ένα μνημείο που είναι αναμφισβήτητα εξίσου σημαντικό. Το δάνειο θεωρείται εξαιρετικά εύθραυστο και πολύτιμο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments