Διεθνή

Τουρκία: Αύξηση 50% στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Τουρκία: Αύξηση 50% στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Ερντογάν
Τουρκία: Πάνω από το 40% όλων των εργαζομένων στην Τουρκία αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος ζωής στα νοικοκυριά.

Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία θα φτάσει το 2022, τις 4.250 λίρες (275 δολάρια), όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου. Το 2021, διαμορφώθηκε στις 2.826 λίρες, ωστόσο η υποτίμηση της λίρας μείωσε το ποσό αυτό κατά 51%.

Πάνω από το 40% όλων των εργαζομένων στην Τουρκία αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, που σημαίνει ότι η αύξηση θα τονώσει αρκετά την οικονομία σε μια εποχή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν πέφτει.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 50% και αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 50 χρόνια», είπε ο Ερντογάν. «Πιστεύω ότι αυτό δείχνει την αποφασιστικότητά μας να μην συντρίψουμε τους εργαζομένους μας λόγω των αυξήσεων των τιμών.

«Από τον επόμενο χρόνο θα καταργήσουμε τόσο τον φόρο εισοδήματος όσο και το φόρο χαρτοσήμου στον κατώτατο μισθό», πρόσθεσε.

Οι αυξανόμενες τιμές αψηφούν τα δεδομένα και πυροδοτούν την οργή στην Τουρκία

Αν και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να μετριάσει τη δυσαρέσκεια που έχει ριζώσει στις ταλαιπωρημένες οικογένειες της εργατικής τάξης, θα μπορούσε όμως να τροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό και να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 21,3% τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης μιας μέσης αύξησης 27,1% στο κόστος των τροφίμων. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις των τιμών.

«Ο πληθωρισμός που αισθάνονται οι άνθρωποι είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία, επομένως οι μισθωτοί έχουν φτωχύνει», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γιαλτσίν Καρατέπε, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. «Θέλουν να αποζημιωθούν για την απώλεια αγοραστικής δύναμης».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments