Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός με τέτοια ψεύδη θα είχε παραιτηθεί

Αλέξης Τσίπρας: Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός με τέτοια ψεύδη θα είχε παραιτηθεί
Αλέξης Τσίπρας: Σηκώνει τους τόνους και θέτει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού

Ζήτημα παραίτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Σωτήρη Τσιόδρα – Θεόδωρου Λύτρα, σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι διασωληνωμένων αυξάνονται κατά 87% όταν νοσηλεύονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στο Συνέδριο PES στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα μας, τονίζοντας πως αν σε άλλη χώρα, πόσω μάλλον της Ευρώπης, είχε συλληφθεί ο πρωθυπουργός ψευδόμενος πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό των θανάτων της πανδημίας, θα είχε βγει να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη ή θα είχε παραιτηθεί. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην Ελλάδα δεν συνέβη τίποτα από τα δύο, άρα υπάρχει σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Η δήλωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες ήδη προκαλεί κυμματισμούς στην Αθήνα, καθώς δεν είναι σαφές αν ζητά εκλογές ή όχι, ενώ ξεκινά εκ νέου η συζήτηση για το αν θα έπρεπε να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η δημοσιονομική πορεία της ΕΕ, η υγεινομική και ενεργειακή κρίση.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Η Ευρώπη διέρχεται μιας πολλαπλής κρίσης. Της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης, της κρίσης ενέργειας. Δεν μπορούμε λοιπόν να συνεχίζουμε με τις συνταγές του χθες. Τα κριτήρια του Μάαστριχ, το Σύμφωνο Σταθερότητας οφείλει να αναθεωρηθεί, γιατί η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργούν. Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας για να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω με τις συνταγές του χθες. Να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κοινωνικής σύγκλισης. Να διευρύνουμε τα κριτήρια. Δεν αρκεί μόνο σήμερα να μιλάμε για το χρέος και το έλλειμμα που και αυτά σε σχέση με το ποσοστό του 60% και του 3% δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για κοινωνικά κριτήρια, τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία. Να εξαιρέσουμε τις αναπτυξιακές επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό εξισορρόπησης, διότι τα πλεονάσματα του Βορρά είναι αυτά που αντικατοπτρίζουν τα ελλείμματα του Νότου. Άρα δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για μειωμένα ελλείμματα στο Νότο αλλά και για χαμηλά πλεονάσματα στο Βορρά. Και τέλος, να μετατρέψουμε σε ένα μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι πρωτοβουλίες που οφείλουμε να πάρουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, για να μη γυρίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, στον φαύλο κύκλο της κοινωνικής διάλυσης που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ ο κ. Τσιπρας απάντησε:

«Σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί. Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα απ’ τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments