Διεθνή

Μεξικό: Καταλήγουν σε συμφωνία Αρχές και μετανάστες, μετά από εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ τους

Μεξικό: Καταλήγουν σε συμφωνία Αρχές και μετανάστες, μετά από εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ τους
Μεξικό: Οι μετανάστες έκαναν συζητήσεις με αντιπροσώπους του μεξικανικού υπουργείου Εσωτερικών, που τους διαβεβαίωσαν πώς θα τους δώσουν βοήθεια.

Οι μετανάστες έκαναν διαπραγματευτικές  συζητήσεις  με αντιπροσώπους του μεξικανικού υπουργείου Εσωτερικών, που τους διαβεβαίωσαν πως θα σημειώσουν λεπτομερώς  την θλιβερή κατάσταση που βρίσκεται ο καθένας και θα ασχοληθούν εκτενώς με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά στο Μεξικό.

Συνολικά 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου κατά την άφιξη μεταναστών στην πρωτεύουσα σε επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας, επισήμανα οι τοπικές αρχές. Μεξικό

«Οι υπεύθυνοι για τους θανάτους θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου»

Δύο μετανάστες από την Κούβα έχασαν την ζωή τους στο νότιο τμήμα της χώρας στα τέλη Οκτωβρίου από πυρά της Εθνικής Φρουράς. Ήταν μέλη του καραβανιού, σύμφωνα με τους οργανωτές του, κάτι που οι αρχές δεν εξακρίβωσαν. Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι για τους θανάτους αυτούς θα βρεθούν μπροστά στους νόμους της δικαιοσύνης. Οι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από τα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Η συμφωνία που ορίζεται σε επτά σημεία προβλέπει τη δημιουργία «καταλόγου των μελών του καραβανιού», με «την προτεραιότητα στα παιδιά», αποκαλύπτεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Οι μετανάστες θα πρέπει να διευκρινίσουν εάν θέλουν να μείνουν στο Μεξικό ή απλά να περάσουν από το έδαφός του για να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ.

Τη 17η Ιανουαρίου, οι αρχές θα φτιάξουν  μια «διαρκή επιτροπή» για να εκτιμηθεί η κατάσταση των μεταναστών. Η συμφωνία έβαλε τέλος στην πορεία του καραβανιού, είπε ένας από τους ηγέτες του, ο Ιρίνεο Μουχίκα, Μεξικανός που έχει κάνει πολύ αυστηρές δηλώσεις κατά των αρχών της χώρας του. Μεξικό

Η κυβέρνηση πρόσφερε 2.500 ανθρωπιστικές βίζες σε καραβάνι

Στα τέλη του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση πρόσφερε 2.500 ανθρωπιστικές βίζες σε άλλο καραβάνι. Οι μετανάστες που διέρχονται από το Μεξικό για να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ οργανώνονται σε καραβάνια εδώ και χρόνια, για να προστατευθούν από τις αρχές, συμμορίες κακοποιών και δίκτυα διακινητών.

Άλλοι, που επίσης κάνουν προσπάθειες για να φύγουν προς στις ΗΠΑ, αναγκάζονται να δώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στους διακινητές για ένα ταξίδι που πληροφορίες λένε ότι γίνεται μέσα σε κακουχίες και πολλές δυσκολίες.

Την 9η Δεκεμβρίου, 56 μετανάστες, στο γενικό σύνολό τους από τη γειτονική Γουατεμάλα, έχασαν την ζωή τους όταν το φορτηγό στο οποίο είχαν στοιβαχτεί ανατράπηκε στην Τσιάπας.

Μετανάστης αφηγήθηκε πως έμαθε ότι οι διακινητές τους είχαν ζητήσει να πληρώσουν 13.000 δολάρια ο καθένας για να τους πάνε από τη Γουατεμάλα στο Χιούστον (Τέξας, νότιες ΗΠΑ), σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El País.

Το Μεξικό έχει καταγράψει φέτος ροές μεταναστών ρεκόρ, 190.000 ανθρώπους μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, αριθμό τριπλάσιο από αυτόν του 2020, την ώρα που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments