Διεθνή

Le Monde: Σαν σήμερα κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας

Le Monde: Σαν σήμερα κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας
Le Monde: Θεωρείται η σημαντικότερη Γαλλόφωνη εφημερίδα έξω από τη Γαλλία, για παράδειγμα, πωλείται σε όλα τα περίπτερα της Γερμανίας.

Η εφημερίδα Le Monde («Ο Κόσμος») είναι μία από τις πιο σημαντικές καθημερινές εφημερίδες της Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1944. Ανήκει κατά 53% στους εργαζομένους και το υπόλοιπο 47% ανήκει στην Danone, στην BNP Paribas και τον François Pinault. Η κυκλοφορία της το 2006 ήταν 350.000 φύλλα παγκοσμίως. Θεωρείται η σημαντικότερη Γαλλόφωνη εφημερίδα και εκτός Γαλλίας αφού πωλείται ακόμη και σε όλα τα περίπτερα της Γερμανίας. Le Monde

Κεντροαριστερή οπτική

Η Le Monde είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τίτλους παγκοσμίως, με κεντροαριστερή τοποθέτηση και αναγνωστικό κοινό που τοποθετείται ιδεολογικά στο κέντρο και αριστερά. Παρά την αίγλη και το κύρος που φέρει το όνομά της, τα τελευταία χρόνια η εφημερίδα δεν κατάφερε να αποτελέσει την εξαίρεση απέναντι σε μια γενικευμένη κατάρρευση του γαλλικού Τύπου, ο οποίος σαν σύνολο βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση και κυριολεκτικά αναζητά τρόπους να επιβιώσει των νέων δεδομένων στη δημοσιογραφία.

Το εκδοτικό εγχείρημα της Le Monde  ήρθε σαν τη συλλογική προσπάθεια της Γαλλίας να αποτινάξει κάθε τι παλιό, που της θύμιζε την εφιαλτική και ντροπιαστική περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και να συνδέσει τη νέα γαλλική δημοκρατία με την αντίσταση και την εθνική υπερηφάνεια του Στρατηγού Σαρλ Ντε Γκολ.

Le Monde

Ο Ουμπέρ Μπεβ-Μερί ήταν ο ιδρυτής της εφημερίδας

Το πρώτο της φύλλο δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1944 και ήρθε να καλύψει το κενό που δημιούργησε η παύση λειτουργίας όλων των δημοκρατικών φύλλων κατά τη διάρκεια της κατοχής και της κυβέρνησης Βισί. Πιο συγκεκριμένα ήταν ο Στρατηγός Ντε Γκολ, ο οποίος επιστρέφοντας θριαμβευτής στο Παρίσι ζήτησε από τον υπουργό της επικοινωνίας να συστήσει μια νέα εφημερίδα. “Αναβιώστε την εφημερίδα Le Temps! Επιλέξτε ένα διευθυντή του οποίου η ιστορία στην αντίσταση και η δημοσιογραφική δεινότητα δεν μπορούν ποτέ να αμφισβητηθούν…” ήταν τα ακριβή λόγια του αρχηγού του γαλλικού κράτους. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ουμπέρ Μπεβ-Μερί, ο οποίος και έμελλε να είναι ο ιδρυτής της εφημερίδας και του μηνιαίου θρυλικού τεύχους Λε Μοντ Ντιπλοματίκ (10 χρόνια μετά, το 1954).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments