Πολιτική

Στη Βουλγαρία εκτάκτως τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός – Με ποιους θα συναντηθεί

Στη Βουλγαρία εκτάκτως τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός – Με ποιους θα συναντηθεί
Στη Βουλγαρία εκτάκτως τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός - Με ποιους θα συναντηθεί

Στη Σόφια μεταβαίνει τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με το νέο πρωθυπουργό της χώρας Κιρίλ Πετκόφ ,καθώς και με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Ο κ.Μητσοτάκης  θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ στις 09:45 και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ στις 11:00.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Βουλγαρίας, η έκτακτη αυτή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Σόφια και οι επαφές του με τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ήταν αίτημα του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία μετά από μια δεκαετία πολιτικής κυριαρχίας του Μπόικο Μπορίσοφ έχει νέα κυβέρνηση συνεργασίας η οποία φαίνεται καταρχήν να θέλει να κρατήσει μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία σε σχέση με την κυβέρνηση Μπορίσοφ και παράλληλα ο προσανατολισμός της είναι πιο ένθερμα φιλοευρωπαϊκός και φιλονατοϊκός έναντι του προκατόχου της.

Σε νέα βάση οι διαπραγματεύσεις της Βουλγαρία με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο νέος Πρωθυπουργός, δήλωσε στους Financial Times ότι: H Βουλγαρία θα αλλάξει το βέτο που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας μου, για την έναρξη του ενταξιακού διαλόγου της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Η κυβέρνηση μου έχει πρόθεση, μέσα σε έξι μήνες, να λύσει με διάλογο το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας, της γειτονικής μας χώρας, γι’ αυτό άμεσα θα συγκροτήσουμε κοινή επιτροπή ειδικών. Αυτό μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεύρυνση της ΕΕ με αιχμή το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

Ο νέος Πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ, είναι 35 ετών, σπούδασε στον Καναδά, έκανε το μεταπτυχιακό του στα οικονομικά στις ΗΠΑ, είχε μάλιστα και την Καναδική υπηκοότητα, μέχρι πριν λίγους μήνες, κάτι που θα του στοίχιζε, αν δεν ήταν ελαστική η Γενική Εισαγγελία της χώρας, τη δυνατότητα να κατέβει στις εκλογές, λόγω του ότι ανέλαβε υπουργός οικονομικών το Καλοκαίρι, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, χωρίς να έχει αποποιηθεί την δεύτερη υπηκοότητα, όπως προβλέπει το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments