Διεθνή

Χιλή: Σαρωτική νίκη της Αριστεράς – Συγχαρητήριο μήνυμα Τσίπρα

Χιλή: Σαρωτική νίκη της Αριστεράς – Συγχαρητήριο μήνυμα Τσίπρα
Ο 35χρονος Μπόριτς θα είναι ο νεότερος πρόεδρος της χώρας

«Τα καταφέραμε!». Ο Χιλιανός αριστερός Γκάμπριελ Μπόριτς κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας την Κυριακή, με μια μεγάλη αναζωπύρωση για την προοδευτική αριστερά της χώρας που βρίσκεται σε άνοδο από τότε που οι εκτεταμένες διαδηλώσεις συγκλόνισαν τη χώρα των Άνδεων πριν από δύο χρόνια.

Ο 35χρονος Μπόριτς θα είναι ο νεότερος πρόεδρος της χώρας. Με καταμετρημένο το 98,95% των ψήφων ο Μπόριτς κέρδισε με 55,87%, εξασφαλίζοντας τη νίκη επί του δεξιού αντιπάλου του, Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος είχε ποσοστό 44,13%, σύμφωνα με την Εκλογική Υπηρεσία της Χιλής.

Ο Μπόριτς θα ορκιστεί πρόεδρος στις 11 Μαρτίου. Νωρίτερα την Κυριακή, ο Καστ συνεχάρη τον Μπόριτς «για τον μεγάλο του θρίαμβο».

«Από σήμερα είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Χιλής και αξίζει όλο τον σεβασμό και την εποικοδομητική συνεργασία μας. Η Χιλή είναι πάντα πρώτη», έγραψε ο Καστ στο Twitter. Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην προεκλογική του έδρα την Κυριακή το βράδυ, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπόριτς ευχαρίστησε τον λαό της Χιλής.

«Θέλω να ξεκινήσω αυτή την ιστορική στιγμή που είναι εξαιρετικά συναρπαστική και που τα μάτια του κόσμου παρακολουθούν τη Χιλή, ευχαριστώντας όλους τους Χιλιανούς που πήγαν να ψηφίσουν, τιμώντας τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία», είπε.

«Δεν έχει σημασία αν το έκανες για μένα ή για τον αντίπαλό μου· το σημαντικό είναι ότι το έκανες, ήσουν παρών, έδειξες τη δέσμευσή σου σε αυτή τη χώρα που ανήκει στον καθένα σας».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινέρα συνεχάρη τον Μπόριτς το βράδυ, λέγοντας: «Οι Χιλιανοί έδωσαν ένα παράδειγμα δημοκρατίας, ήσασταν μέρος αυτού, σας συγχαίρω».

Βίντεο και φωτογραφίες με τους πανηγυρισμούς στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο, το απόγευμα της Κυριακής, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Πολικά αντίθετα

Αντιπροσωπεύοντας τα πολικά αντίθετα της προεδρικής κούρσας της Χιλής, οι Μπόριτς και Καστ αναδείχθηκαν οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι μετά τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Νοεμβρίου.

Ο Καστ συγκέντρωσε το 28% αυτών των ψήφων, χάνοντας το απαραίτητο 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος. Ο Μπόριτς ήρθε δεύτερος με 25%.

Ο Καστ, του οποίου η πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας εξέπληξε τους επικριτές του, έχει συγκριθεί μερικές φορές με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου – είναι ένθερμος υπερασπιστής του καθεστώτος του πρώην δικτάτορα στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ και της ελεύθερης αγοράς. Η ατζέντα του 55χρονου πρώην βουλευτή περιελάμβανε μείωση φόρων για τις εταιρείες, δημιουργία φραχτών στη βόρεια Χιλή για να αποτρέψει την παράνομη είσοδο μεταναστών και κατάργηση των αμβλώσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπόριτς ήταν ηγέτης φοιτητών στην πρωτεύουσα της Χιλής που διαδήλωνε ενάντια στο ιδιωτικοποιημένο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μαζί με χιλιάδες άλλους, πριν από 10 χρόνια.

Αυτές οι εκλογές έρχονται δύο χρόνια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα τον Οκτώβριο του 2019, με τους διαδηλωτές να ζητούν καλύτερες συντάξεις, καλύτερη εκπαίδευση και το τέλος ενός οικονομικού συστήματος που έλεγαν ότι ευνοεί την ελίτ.

Η αναταραχή οδήγησε στον απερχόμενο πλέον Πρόεδρο Πινέρα να συμφωνήσει σε δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος, το οποίο κληρονομήθηκε από την αιματηρή δικτατορία του Πινοτσέτ.

Πέρυσι, οι Χιλιανοί ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της σύνταξης ενός νέου συντάγματος. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται τώρα στα σκαριά, με το νέο σύνταγμα να ψηφίζεται σε δημοψήφισμα κάποια στιγμή στα μέσα του 2022.

Η πολιτική πλατφόρμα του Μπόριτς οδήγησε σε αυτό το κύμα, με προτάσεις για ένα σύστημα δημόσιας υγείας χωρίς αποκλεισμούς, για ακύρωση του χρέους των φοιτητών, για αύξηση φόρων για τους υπερπλούσιους και αναθεώρηση του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού συστήματος του κράτους .

Συγχαρητήρια από Τσίπρα

Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε μέσψ twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτηρίζει τη νίκη του Μπόριτς ιστορική τονίζοντας πως η ελπίδα μπορεί να νικήσει το φόβο και το σκοτάδι. «Οι Χιλιανοί άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Στεκόμαστε μαζί με την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις στη Λατινική Αμερική», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments