Μητσοτάκης από το Κιλκίς: «Θέλουμε ξανά 40άρια»–Καρφιά στο ΠΑΣΟΚ,μήνυμα αυτοδυναμίας και «όχι» στην αλαζονεία
Με μια ομιλία που είχε σαφή προεκλογικά χαρακτηριστικά, αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, αναφορές στην εθνική ασφάλεια και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε από το Νέο Αγιονέρι Κιλκίς το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης ενόψει των εθνικών εκλογών της άνοιξης του 2027.
Η φράση που ξεχώρισε ήταν η αναφορά στα εκλογικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να ανεβάζει τον πήχη και να ζητά από τα κομματικά στελέχη νέα συστράτευση.
«Δεν θα συμβιβαστούμε, αγαπητέ μου Γιώργο, με τίποτα λιγότερο από το να έχουμε πάλι “θερμοκρασίες καύσωνα” στις εκλογές της άνοιξης του 2027. Είχαμε 40άρια, θέλουμε 40άρια εδώ στο Κιλκίς και ειδικά εδώ, στο Νέο Αγιονέρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πίσω από την αναφορά στα «40άρια», ωστόσο, αναπτύχθηκε μια ευρύτερη πολιτική επιχειρηματολογία: η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να επαναφέρει στο επίκεντρο το δίλημμα της κυβερνητικής σταθερότητας, συνδέοντας την αυτοδυναμία με την οικονομία, την ασφάλεια και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Το δίλημμα του 2027: «Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε με ακυβερνησία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ευθέως το ζήτημα της επόμενης ημέρας των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η αυτοδυναμία αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη κυβερνητική προοπτική.
«Η Νέα Δημοκρατία, φίλες και φίλοι, είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη η οποία εγγυάται τη σταθερότητα ως προϋπόθεση προόδου. Μην συγχέετε τη σταθερότητα με τη στασιμότητα», τόνισε.
Και συνέχισε:
«Η σταθερότητα και οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι προϋπόθεση για να μπορούμε να παίρνουμε γρήγορες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίζουμε κρίσιμα ζητήματα, τα οποία απαιτούν ταχύτητα και αποφασιστικότητα».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι εκλογές του 2027 θα πραγματοποιηθούν σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς αναταράξεις καθιστούν ιδιαίτερα σημαντική την κυβερνητική συνέχεια.
«Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε με ακυβερνησία την επόμενη μέρα των εκλογών. Και η μόνη κυβερνητική προοπτική, αξιόπιστη, η οποία υπάρχει σήμερα, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε.
Η επιλογή αυτής της επιχειρηματολογίας δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου τοποθετεί την κυβερνησιμότητα στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης, επιχειρώντας να μετατρέψει τις εκλογές σε αναμέτρηση γύρω από τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας έως το 2030.
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ: «Περίμενα υπευθυνότητα, αλλά είπαν παρών»
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 15 ετών.
«Δυστυχώς, μακάρι να μην ήταν έτσι, δεν υπάρχει πραγματικό περιθώριο συνεννόησης με κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης», υποστήριξε.
Αναφερόμενος ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε:
«Και εκεί που περίμενα ότι τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ, ως ένα κόμμα το οποίο στο παρελθόν είχε επιδείξει κάποια υπευθυνότητα, θα μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί μας για να ψηφίσουμε μια τέτοια μεγάλη πρωτοβουλία με αυξημένη πλειοψηφία, και εκεί είπαν “παρών”, ουσιαστικά “όχι” δηλαδή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε την πρωτοβουλία με την προστασία των ανηλίκων από τους αλγορίθμους των ψηφιακών πλατφορμών.
«Βγάζουν λεφτά από τα παιδιά μας. Όμως, τα παιδιά μας δεν είναι “προϊόν” για να βγάζουν κάποιες πλατφόρμες χρήματα», υπογράμμισε.
Η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ δεν περιορίστηκε στη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Αποτέλεσε μέρος της συνολικής προσπάθειας του πρωθυπουργού να τεκμηριώσει την πολιτική του θέση ότι οι δυνατότητες μετεκλογικών συνεργασιών είναι περιορισμένες.
Η ερμηνεία του «παρών» ως ουσιαστικού «όχι» αποτελεί πολιτική αξιολόγηση του ίδιου του πρωθυπουργού και όχι ταυτόσημη κοινοβουλευτική ψήφο.
«Δεν θα ανεχθώ αλαζονεία» – Η προειδοποίηση στο εσωτερικό της ΝΔ
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας ήταν το μήνυμα προς τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η μακρά κυβερνητική παρουσία δημιουργεί παράπονα και δυσαρέσκεια, ζητώντας από τον κομματικό μηχανισμό να επιστρέψει στην άμεση επικοινωνία με τους πολίτες.
«Να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες γκρίνιες, τις όποιες ενοχλήσεις, τα όποια παράπονα μπορεί να υπάρχουν. Και είναι λογικό να υπάρχουν, γιατί είμαστε σχεδόν οκτώ χρόνια κυβέρνηση. Αλίμονο αν ερχόμουν εδώ και σας έλεγα ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά», σημείωσε.
Στη συνέχεια απηύθυνε σαφή προειδοποίηση:
«Το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ακούμε τους πολίτες και να καταλαβαίνουμε τον πόνο τους και την έγνοια τους. Διότι υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Δεν πρόκειται να ανεχθώ -και θέλω να είναι ξεκάθαρο αυτό- κανένα φαινόμενο αυταρέσκειας και αλαζονείας από τώρα μέχρι τις εκλογές».
Η συγκεκριμένη αποστροφή αποκτά πολιτικό ενδιαφέρον καθώς συνδυάζει την απαίτηση για κομματική κινητοποίηση με την παραδοχή ότι υπάρχουν κοινωνικές πιέσεις και κυβερνητικές αστοχίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να βρεθούν ξανά στους χώρους εργασίας και στα καφενεία, να ακούσουν τα προβλήματα των πολιτών και να επιδιώξουν την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους.
«Θα τους ακούσουμε, θα τους μιλήσουμε με το βλέμμα χαμηλωμένο, αλλά με τις προσδοκίες μας υψηλές», ανέφερε.
Η φρεγάτα «Κίμων» και το μήνυμα προς την Τουρκία: «Συνομιλούμε με όλους, δεν φοβόμαστε κανέναν»
Σημαντικό μέρος της ομιλίας αφιερώθηκε στην εθνική άμυνα και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με αφορμή την παρουσία του στη Μακεδονία για τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φρεγάτα «Κίμων», στα νέα πολεμικά πλοία, στα Rafale και στα F-35.
«Είναι η καλύτερη απόδειξη το πλοίο αυτό του πώς αντιλαμβανόμαστε την ισχυρή Ελλάδα. Μια Ελλάδα η οποία συνομιλεί με όλους, αλλά δεν φοβάται κανέναν. Μια Ελλάδα η οποία επιμένει και πιστεύει στον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε.
Αν και δεν κατονόμασε την Τουρκία στο συγκεκριμένο απόσπασμα, η αναφορά στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο περιβάλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον εξοπλιστικό σχεδιασμό ως βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής ασφάλειας.
«Αυτή η επένδυση την οποία έχουμε κάνει, στη φρεγάτα “Κίμων”, θέλω να σας θυμίσω ότι είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ακολουθούν άλλα τρία αντίστοιχα πλοία, ίδια πλοία και αναβαθμισμένα, ακόμα καλύτερα, τα οποία θα έρθουν τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι παραλαβές των F-35 αναμένονται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που περιέγραψε, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ακρίβεια και οικονομία: «Έχουμε δαπανήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να πιέζει τα νοικοκυριά, συνδέοντας την κυβερνητική δυνατότητα στήριξης με τη δημοσιονομική πολιτική των προηγούμενων ετών.
«Αυτή η πολιτική της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, αυτή η πολιτική των πλεονασμάτων, αυτή η πολιτική της μείωσης του χρέους, είναι τελικά αυτή η οποία μας επιτρέπει, φίλες και φίλοι, να μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία απέναντι σε εξωγενείς κρίσεις και απέναντι σε μια ακρίβεια που ξέρω ότι σήμερα δοκιμάζει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», τόνισε.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, η κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
«Μόνο για την ακρίβεια έχουμε δαπανήσει παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Γιατί μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Για αναλογιστείτε λίγο. Διότι ακριβώς έχουμε τα αποθέματα να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις επιδοτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας.
Για τους αγρότες ανακοίνωσε ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αντλία θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, ενώ αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες με τις αγροτικές επιδοτήσεις.
«Ξέρω ότι υπάρχουν ακόμα δυσκολίες αλλά βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να μπορέσουμε να επιλύσουμε και τα ζητήματα αυτά, έτσι ώστε οι αγρότες μας να μπορούν να εισπράττουν αυτά τα οποία πραγματικά δικαιούνται», είπε.
Τα «μεγάλα ψάρια» και το ελληνικό FBI
Με ιδιαίτερη έμφαση μίλησε ο πρωθυπουργός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οργανωμένου εγκλήματος, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική ότι οι κρατικοί έλεγχοι επικεντρώνονται στις μικρότερες επιχειρήσεις.
«Διότι η φοροδιαφυγή είναι η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας», ανέφερε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρόσφατες υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και φοροδιαφυγής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
«Οι υποθέσεις αυτές εξιχνιάστηκαν από ελεγκτικούς μηχανισμούς που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι έχουμε την πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με τους “μεγάλους”, όχι απλά να κυνηγήσουμε τους “μικρούς”», δήλωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
«Αυτό το “ελληνικό FBI” έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εξιχνιάσει παραπάνω από 250 οργανωμένες συμμορίες και συνεχίζει αυτή τη δουλειά, με επιμονή», υποστήριξε.
Και πρόσθεσε:
«Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να επιβάλλει τη νομιμότητα παντού».
Η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτή την επιχειρηματολογία να αναδείξει τις πρόσφατες αστυνομικές και φορολογικές έρευνες ως παραδείγματα εφαρμογής της πολιτικής της κατά της παραβατικότητας.
Οι δεσμεύσεις για το Κιλκίς: Δρόμος, νερό, σχολείο και γηροκομείο
Πέρα από τα κεντρικά πολιτικά μηνύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την περιοχή.
Ανακοίνωσε ότι το τελευταίο τμήμα του οδικού άξονα που θα συνδέει το Κιλκίς με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές της άνοιξης του 2027.
Αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση και λειτουργία γηροκομείου, η κατασκευή του οποίου είχε αρχίσει το 2006. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα φιλοξενεί 38 ηλικιωμένους με χρόνιες παθήσεις, με στόχο να αυξηθεί η δυναμικότητά του στους 50.
Για το Νέο Αγιονέρι δεσμεύθηκε ότι θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης.
«Την επόμενη φορά που θα έρθω να σας μιλήσω, δεν θα πίνετε άλλο εμφιαλωμένο νερό και θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ύδρευσης, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει», είπε.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεση ένταξης του τοπικού Γυμνασίου-Λυκείου στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου».
«Δεν θα γυρίσουμε στο 2010 και στο 2015»
Στο πολιτικό σκέλος της ομιλίας, ο πρωθυπουργός επανέφερε τις αναφορές στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, επιχειρώντας να αντιπαραβάλει την κυβερνητική σταθερότητα με τις αναταράξεις του παρελθόντος.
«Δεν θα γυρίσουμε πίσω σε αυτές τις εποχές. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα γυρίσουμε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη χώρα να ξαναζήσει αυτά τα οποία έζησε το 2010, το 2015», τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει ενισχύσει το διεθνές της κύρος.
«Είμαι υπερήφανος που η χώρα μας μετράει στις Βρυξέλλες, που δεν είμαστε πια το “μαύρο πρόβατο”, που είμαστε μια χώρα η οποία έχει άποψη», ανέφερε.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εμπειρία στη διαχείριση διεθνών κρίσεων και η δυνατότητα άσκησης εξωτερικής πολιτικής θα αποτελέσουν κρίσιμα κριτήρια στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Το προσκλητήριο για το 2027 και η «νέα συμφωνία προόδου»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε τόσο στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας όσο και στους πολίτες που προσέγγισαν την παράταξη τα τελευταία χρόνια.
Υπενθύμισε ότι, όταν ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ, είχε δεσμευθεί να ανανεώσει και να εκσυγχρονίσει το κόμμα.
«Σας είπα: θα αλλάξω, θα ανανεώσω, θα εκσυγχρονίσω την παράταξη και θα την ξανακάνω παράταξη εξουσίας. Και τρεις φορές φτάσαμε στο 40%. Τίμησα τη δέσμευση την οποία σας έδωσα», ανέφερε.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η νέα εκλογική αναμέτρηση απαιτεί επαναπροσέγγιση των πολιτών και όχι απλή επίκληση των προηγούμενων εκλογικών αποτελεσμάτων.
«Θα πορευθούμε μαζί, θα ξαναπείσουμε τους πολίτες ότι αξίζουμε να μας εμπιστευτούν ακόμα μια φορά», δήλωσε.
Και ολοκλήρωσε:
«Θα οδηγήσουμε την Ελλάδα, με μια νέα συμφωνία προόδου και ευημερίας, στην Ελλάδα την οποία θέλουμε. Μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα κρατάει, όμως, ατόφια και ακέραια αυτά τα χαρακτηριστικά του ελληνικού πατριωτισμού».
Το πολιτικό στίγμα της ομιλίας στο Κιλκίς ήταν σαφές: ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει τη Νέα Δημοκρατία για την εκλογική αναμέτρηση του 2027, με βασικούς άξονες την αυτοδυναμία, την κυβερνητική συνέχεια, την εθνική ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα.
Ταυτόχρονα, η αυστηρή προειδοποίηση προς τα στελέχη του κόμματος για την αλαζονεία και η αναγνώριση των κοινωνικών δυσκολιών δείχνουν ότι η κυβερνητική παράταξη καλείται να απαντήσει όχι μόνο στην κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και στα προβλήματα της καθημερινότητας που θα επηρεάσουν την πολιτική συζήτηση τους επόμενους μήνες.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο