Διεθνή

Κανείς δεν μένει μόνος: Ένας Γερμανός στρώνει το γιορτινό τραπέζι μέσω διαδικτύου

Κανείς δεν μένει μόνος: Ένας Γερμανός στρώνει το γιορτινό τραπέζι μέσω διαδικτύου
Έχει φέρει σε επαφή χιλιάδες μοναχικούς ανθρώπους

“Κανείς δεν μένει μόνος”. Με αυτό το σύνθημα και με τη σκέψη σε όσους είναι αναγκασμένοι να περνούν μόνοι τις μέρες των γιορτών, ο Γερμανός Κρίστιαν Φάιν, σύμβουλος επιχειρήσεων, ίδρυσε την ψηφιακή πλατφόρμα KeinerBleibtAllein, με στόχο να δικτυώσει μοναχικούς ανθρώπους που αναζητούν παρέα την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η πανδημία έκανε τη μοναξιά συνηθισμένη

Όπως εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στην Deutsche Welle, τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας έχουν συνέπειες για όλους μας και ιδιαίτερα για τους μοναχικούς ανθρώπους. «Από τη μία πλευρά η πανδημία προκαλεί μοναξιά, από την άλλη κάνει τη μοναξιά κάτι συνηθισμένο, λιγότερο τρομακτικό», επισημαίνει.

«Η κοινωνική ζωή έχει παραλύσει, ξαφνικά έγινε κάτι πολύ συνηθισμένο να κλείνεται ο καθένας στο σπίτι του» παρατηρεί ο 36χρονος Φάιν. «Κι έτσι η μοναξιά δεν είναι πλέον ένα θέμα-ταμπού».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Η πλατφόρμα του Κρίστιαν Φάιν λειτουργεί από το 2016 με το hashtag #KeinerBleibtAllein στο Twitter, το Facebook και το Instagram.

Για πολλούς ανθρώπους ο φόβος ότι θα μείνουν μόνοι τους στις γιορτές είναι βασανιστικός. Το γνωρίζει και ο ίδιος από προσωπική εμπειρία, αφού το 2016, μετά από έναν χωρισμό, αναγκάστηκε να περάσει μόνος τα Χριστούγεννα. Τότε κάθισε στον υπολογιστή και άρχισε να περιγράφει τη μοναξιά του για πρώτη φορά στο hashtag #keinerbleibtallein. Πήρε τόσα πολλά μηνύματα που γρήγορα κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μία ψηφιακή πλατφόρμα δικτύωσης, αρχικά μέσω Twitter. Πήγε τόσο καλά,  που το 2017 συμμετείχαν πάνω από 2.700 άτομα. Το 2019 υπήρξαν πάνω από 63.000 συμμετοχές και οι χρήστες αντάλλαξαν περισσότερα από 80.000 μηνύματα από όλη τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Συνολικά 3500 άτομα που θα έμεναν μόνοι για την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς έχουν βρει παρέα ακόμη και φίλους με την πάροδο του χρόνου.

Το 2018 η Ευαγγελική Εκκλησία στη Γερμανία μνημόνευσε την πρωτοβουλία σε μία καμπάνια «κατά της μοναξιάς» και οι συμμετοχές αυξήθηκαν θεαματικά.

Ένας από τους πρώτους που συμμετείχαν το 2018 ήταν ο Ρενέ Ράιχελτ, μηχανικός πληροφορικής. Ακολουθώντας το παράδειγμα της μητέρας του που συχνά μαγείρευε τα Χριστούγεννα για γείτονες που ζούσαν μόνοι, αποφάσισε να τη μιμηθεί.

«Την πρώτη φορά είχα μαγειρέψει για έντεκα άτομα», λέει. «Κάποιοι ήταν γείτονες, αλλά υπήρχαν και νέα πρόσωπα, ήταν εύκολο για όλους να πιάσουν κουβέντα μεταξύ τους». Οι καλεσμένοι δεν του ήταν εντελώς άγνωστοι, καθώς ο Ράιχελτ είχε ήδη τη δυνατότητα, πριν γίνει η συνάντηση για φαγητό, να διαβάσει το προφίλ τους στο Facebook.

8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν απομονωμένοι

Πολλοί θεωρούσαν την μοναξιά αποκλειστικό πρόβλημα των ηλικιωμένων. Άλλωστε, σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών, στις ηλικίες μεταξύ 60 και 99 ετών περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία απειλούνται με μοναξιά και κοινωνική απομόνωση. Όμως με την πανδημία τα δεδομένα άλλαξαν.

Οι νέοι ντρέπονται να είναι μόνοι

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Γερμανικό Κέντρο Γεροντολογίας (DZA) τον Απρίλιο του 2021 ο κίνδυνος της κοινωνικής απομόνωσης έχει αυξηθεί για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, γένους ή μορφωτικού επιπέδου. Γι αυτό, τονίζει ο Κρίστιαν Φάιν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στην ψηφιακή πλατφόρμα δικτύωσης για τις γιορτές. «Ειδικά τους νέους η μοναξιά τους επιβαρύνει περισσότερο, ντρέπονται πιο πολύ που είναι μόνοι», λέει ο ίδιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments