Διεθνή

Φιλιππίνες: Φονικό πέρασμα του τυφώνα Ράι – Πάνω από 300 νεκροί, μισό εκατομμύριο άστεγοι

Φιλιππίνες: Φονικό πέρασμα του τυφώνα Ράι – Πάνω από 300 νεκροί, μισό εκατομμύριο άστεγοι
Φιλιππίνες: Φονικό πέρασμα του τυφώνα Ράι – Πάνω από 300 νεκροί, μισό εκατομμύριο άστεγοι

Οι Φιλιππίνες είναι αντιμέτωπες με το ισχυρότερο από τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν φέτος το αρχιπέλαγος, τον τυφώνα Ράι.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ράι, που κατέστρεψε σπίτια, πλημμύρισε πόλεις, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο στρατός στις πληγείσες περιοχές

Στρατιωτικά αεροσκάφη και σκάφη του πολεμικού ναυτικού μεταφέρουν βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα.

«Ακόμα αποτιμούμε τη ζημιά, αλλά είναι τεράστια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορεντζάνα σε δημοσιογράφους. «Το πρώτο που κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα των προμηθειών σε νερό και τρόφιμα και την ιατρική περίθαλψη των τραυματιών». Ο ίδιος έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και να αποσταλούν και άλλα στρατεύματα εάν κριθεί απαραίτητο.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Δεκάδες οι αγνοούμενοι

Έως τις 12.00 ώρα Ελλάδας, ο αριθμός των νεκρών λόγω του Ράι είχε φθάσει τους 375, όπως ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους φονικότερους τυφώνες που έχουν πλήξει το κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας. Ο αριθμός των τραυματισμένων έχει αυξηθεί στους 500, ενώ 56 άνθρωποι αγνοούνται.

Ο απολογισμός, που σύμφωνα με την αστυνομία μένει να επιβεβαιωθεί, ξεπερνά κατά πολύ τους 58 θανάτους που κατέγραψε η εθνική υπηρεσία καταστροφών, που ανακοίνωσε ότι ακόμα εξακριβώνει τις αναφορές που έλαβε από τις πληγείσες περιοχές.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους που ανέφερε η αστυνομία είναι στην κεντρική περιοχή Βισάγιας, όπου βρίσκεται η επαρχία Μπόχολ, από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και η περιοχή Καράγκα στο βορειοανατολικό Μιντανάο.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Άρθουρ Γιαπ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Philippines πως φοβάται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η έλλειψη τηλεφωνικής σύνδεσης καθιστά δύσκολη τη συλλογή πληροφοριών.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Εξαιτίας του τυφώνα Ράι, που έπληξε τις Φιλιππίνες την Πέμπτη, σχεδόν 490.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η κλιματική αλλαγή

Ο Ράι χτύπησε ασυνήθιστα αργά την περίοδο των τροπικών κυκλώνων, που σχηματίζονται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό πως οι τυφώνες θα γίνονται ολοένα πιο ισχυροί όσο η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες συγκαταλέγονται στις χώρες που θεωρούνται οι πιο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται από κάπου είκοσι τροπικές καταιγίδες ή/και τυφώνες κάθε χρόνο, που καταστρέφουν σοδειές, κατοικίες και υποδομές σε ήδη πολύ φτωχές περιοχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments