Ελλάδα

Σαρηγιάννης για Όμικρον: Μέτρα «τύπου lockdown» αύριο, όχι 3 Ιανουαρίου

Σαρηγιάννης για Όμικρον: Μέτρα «τύπου lockdown» αύριο, όχι 3 Ιανουαρίου
Σαρηγιάννης για Όμικρον: Μέτρα «τύπου lockdown» αύριο, όχι 3 Ιανουαρίου

Την έντονη ανησυχία που προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα, η διασπορά και η μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον, εξέφρασε για μία ακόμα φορά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Γράφω μια εισήγηση η οποία θα σταλεί στο Μαξίμου την Παρασκευή», είπε, μιλώντας στο Live News.

«Είμαστε σε μια κατάσταση που χρειάζεται να ληφθούν μέτρα άμεσα ώστε να αποφευχθεί μια εκθετική αύξηση από τις αρχές και μέσα του Γενάρη. Από το τέλος του χρόνου περιμένουμε να κυριαρχήσει η Όμικρον και είναι σημαντικό να σταματήσουμε αυτήν την ανάπτυξη στα σπάργανα, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της».

«Το αργότερο 3 Γενάρη μέτρα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το αργότερο στις 3 Ιανουαρίου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Κανονικά θα έπρεπε να ληφθούν αύριο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μοναδικό όπλο ο εμβολιασμός.

«Ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις μπορεί να δύσει τη λύση απέναντι στην ‘Όμικρον’ όμως χρειάζεται χρόνος για να φτάσουμε αυτόν τον στόχο. Ενδιάμεσα όμως δεν μπορούμε να την αφήσουμε να διασπαρεί, διότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα».

Ο καθηγητής θα εισηγηθεί μέτρα «που θα βοηθήσουν στη μείωση της μετάδοσης. Το lockdown του Μαρτίου 2020 με την αυστηρότητα που είχε, είχε την αποδοτικότητα που απαιτείται για να σταματήσει η Όμικρον «στα σπάργανά της».

Τι θα γίνει με τα σχολεία μετά τις γιορτές

Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση. «Τα σχολεία μετά τις γιορτές δε θα μπορούν εύκολα να ανοίξουν», κατέληξε.

Ο κ.Σαρηγιάννης είχε προειδοποιήσει ένα 24ωρο νωρίτερα για την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, εκτιμώντας ότι ένα lockdown θα είναι αναπόφευκτο. «Παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές» είπε αρχικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και […] στις 16 Ιανουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν και πάλι τις 6.000 ενώ θα έχει προϋπάρξει πτώση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments