Διεθνή

Ένα τεράστιο βήμα για τη ζωή στη Γη

Ένα τεράστιο βήμα για τη ζωή στη Γη
Οι δράσεις του Avaaz για την αναστροφή της οικολογικής καταστροφής της Γης

Τρεις χιλιάδες μέρες: Αυτή είναι η προθεσμία που δίνουν οι επιστήμονες πριν την ολική οικολογική κατάρρευση. Σε αυτό το διάστημα επιβάλλεται να μειώσουμε τα καυσαέρια κατά το ήμισυ και να σταματήσουμε την εξαφάνιση των ειδών.

Υπάρχει άραγε τρόπος να επιτευχθεί η ριζική μεταμόρφωση των κοινωνιών μας που είναι επιβεβλημένη για τη σωτηρία του πλανήτη;

Ο «χρυσός» κανόνας

Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακάλυψε ένα χρυσό «κανόνα» για την επίτευξη κοινωνικής αλλαγής: Όταν έστω το 3,5% του πληθυσμού συσπειρώνεται πίσω από έναν ειρηνικό σκοπό, η κοινωνική αλλαγή είναι πρακτικά εγγυημένη.

Αυτό το όριο επιχειρεί να αγγίξει το διαδικτυακό κίνημα ακτιβιστών Avaaz, που από το 2007 έχει ως στόχο να κινητοποιήσει πολίτες απ’ όλη την υφήλιο για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο που ζούμε και στον κόσμο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θέλαμε.

Το Avaaz κινητοποιεί εκατομμύρια πολίτες από κάθε κοινωνικό στρώμα μέσα από δράσεις πάνω σε φλέγοντα τοπικά, εθνικά και παγκόσμια θέματα, όπως η διαφθορά, η φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κλιματική αλλαγή.

Το μοντέλο διαδικτυακής οργάνωσης του Avaaz επιτρέπει σε χιλιάδες πολιτικές δράσεις, μικρές ή μεγάλες, να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια ισχυρή, συλλογική δύναμη.

Οι εκστρατείες οργανώνονται σε 17 γλώσσες από μια κεντρική ομάδα προσωπικού που είναι διασκορπισμένη σε όλες τις ηπείρους αλλά και με χιλιάδες εθελοντές. Συγκεντρώνουν υπογραφές, χρηματοδοτούν ενημερωτικές καμπάνιες στα ΜΜΕ, στέλνουν email, οργανώνουν διαδηλώσεις, δράσεις και αποστολές, μαζεύουν χρήματα για ποικίλους σκοπούς επιχειρώντας να κάνουν τις φωνές του των πολιτών να ακουστούν.

Σήμερα αριθμεί σχεδόν 70 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και φιλοδοξεί, μαζί με άλλα κινήματα και οργανισμούς, να φτάσει στο κρίσιμο όριο του 3,5% που απαιτείται γι’ αυτή την επείγουσα κοινωνική μεταμόρφωση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τη δράση του συνεισφέροντας με όποιο ποσό μπορούν και να στρατευτούν στον αγώνα για την προστασία της ζωής του πλανήτη.

Οι στόχοι που έχει θέσει για το 2022 το Avaaz είναι:

  • Να ενισχύσει τη δράση του στηρίζοντας πρωτοποριακές νομικές υποθέσεις και κινητοποιώντας εκατομμύρια πολίτες για να ασκήσουν πίεση στους ηγέτες του κόσμου,
  • Να φέρει τις φωνές αυτοχθόνων ηγετών, ακτιβιστών κι ακτιβιστριών και γονιών σε παγκόσμιες συνόδους κορυφής και στους “διαδρόμους” της εξουσίας, Να υπερασπιστεί τη δημοκρατία παντού, με έρευνες που φέρνουν στο φως τις συνέπειες των fake news,
  • Να προσλάβει προσωπικό σε περισσότερες χώρες,
  • Να συνεργαστεί με άλλα δυναμικά κινήματα, επιστήμονες και ειδικούς δημόσιας υγείας, για να φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments