Οικονομία

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο φέτος – Πως θα κινηθούν οι τιμές των προϊόντων

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο φέτος – Πως θα κινηθούν οι τιμές των προϊόντων
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ενώ οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ενώ οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) οι τιμές των προϊόντων στα βασικά είδη που αφορούν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι αυξημένες κατά 5% σε σχέση με το 2020. Παράλληλα, είναι αυξημένες και κατά 1% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε το 2015.

Μάλιστα, το καλάθι με τα βασικά είδη για το τραπέζι ανέρχεται περίπου στα 86 ευρώ από 81 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σε ποια προϊόντα καταγράφονται αυξημένες τιμές

Το μεγάλο εύρος τιμών που καταγράφεται οφείλεται, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, στην αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού κάθε έτος και ειδικά την τελευταία πενταετία ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου.

Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού κατά 24%, η τιμή του οποίου παραμένει υψηλότερα από το Πάσχα και μετά με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης να μην έχουν αλλάξει ως τότε. Αντίστροφα η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην τιμή της τομάτας κατά 25%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά.

Που οφείλονται οι αυξήσεις

Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας. Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments