Πολιτισμός

«Κάλλος – Η Υπέρτατη Ομορφιά»: 300 αριστουργήματα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Κάλλος – Η Υπέρτατη Ομορφιά»: 300 αριστουργήματα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Έως τις 16 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας, κατά την περίοδο των γιορτών, το Μουσείο διευρύνει το ωράριό του παραμένοντας ανοιχτό κάθε μέρα  από 10πμ-8μμ.

Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από 52 μουσεία, συλλογές και εφορείες αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία και το Βατικανό, παρουσιάζονται εκτός των μουσείων προέλευσής τους για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους.

Το αρχαιοελληνικό κάλλος είναι ένα ιδεώδες που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα των επικών (8ος αι. π.Χ.) και λυρικών (7ος – 6ος αι. π.Χ.) ποιητών αρχικά ως εξωτερική ομορφιά και αποκρυσταλλώθηκε σταδιακά μέσα από κείμενα φιλοσόφων από τον 6ο αι. π.Χ. και εξής, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτό ως συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής. Σε αυτή τη διάσταση του κάλλους επικεντρώνεται και η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αναδεικνύοντας τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της ομορφιάς έως και σήμερα.

Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με 9 θεματικά videο που περιγράφουν τις ενότητές της και προβάλλονται στο Φουαγιέ του Μουσείου: Οι δύο επιμελητές της έκθεσης, ο καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και ο Δρ Ιωάννης Δ. Φάππας μας ξεναγούν στο «Αρχαϊκό και κλασικό κάλλος», στο «Θεϊκό και δαιμονικό κάλλος», στην ενότητα «Κάλλος θνητών» και «Καλοί και καλαί» στην αρχαιότητα, στο «Αθλητικό κάλλος», στο «Ηρωικό κάλλος», στην ενότητα «Αρπαγές κάλλους και συνευρέσεις», στα «Καλλιστεία θεοτήτων», στην ενότητα «Ωραίοι άωροι» και στον «Καλλωπισμό».

Η έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» παρουσιάζει τις πολλαπλές πτυχές της έννοιας του Κάλλους στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από 52 μουσεία, συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία (Ιταλική χερσόνησο και Σικελία) και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους. Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο.

«Αν και η αρχαία ελληνική λέξη κάλλος σημαίνει ομορφιά και συνδέεται τόσο με το γυναικείο όσο και με το ανδρικό φύλο, εντούτοις θελήσαμε να συμπληρώσουμε την έννοια της ομορφιάς με στοιχεία από τη φιλοσοφική σκέψη των αρχαίων Ελλήνων, στοιχεία αρετής όπως η σοφία, ο ηρωισμός, η ευγενής άμιλλα και η καλοσύνη. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι όλες αυτές οι αρετές είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ομορφιάς. Κι έτσι γεννήθηκε το κάλλος», αναφέρει η Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Μουσείου, για την έκθεση που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων εκθέσεων του Μουσείου οι οποίες εστιάζουν σε πανανθρώπινα ζητήματα, όπως ο Έρωτας, η Υγεία και ο Θάνατος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments