Πολιτισμός

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των εφήβων

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των εφήβων
Φωτογραφική έκθεση στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφίες μαθητών από σχολικές μονάδες της Μακεδονίας και της Θράκης εκτίθενται αυτή την περίοδο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση περιλαμβάνει 131 φωτογραφίες που συμμετείχαν στο φωτογραφικό διαγωνισμό #Teens_PRESS_photostories 2021 του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.

Τις φωτογραφίες εφήβων ηλικίας 14-18 ετών, αξιολόγησε πενταμελής κριτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι εκπρόσωποι του φωτορεπορτάζ, της δημοσιογραφίας και της εκπαίδευσης.

Τα Μεγάλο Βραβείο μοιράστηκαν η Αγνή Πυροβέτση, μαθήτρια Β΄ Λυκείου του Κολλεγίου «Ανατόλια» με τη φωτογραφία της «Η παράδοξη συνθήκη επικοινωνίας δύο ανθρώπων μέσα στην πανδημία» (Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2021) και η Ελένη – Όλγα Πετρογιάννη, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου του 1ου Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου Θέρμης με τη φωτογραφία «Υπάρχω, για να μορφώνομαι», (Θέρμη, 3 Νοεμβρίου 2021).

Όπως εξήγησε η Αγνή Πυροβέτση, παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η λήψη της εικόνας έγινε στιγμιαία και όχι με προσχεδιασμένο τρόπο και παραπέμπει στη μοναδική στιγμή που διαρκεί το κλικ, για να συλλάβει τα συναισθήματα των ανθρώπων.

Η Ελένη-Όλγα Πετρογιάννη, η οποία επέλεξε να αυτοφωτογραφηθεί σε μια “θάλασσα” ανοικτών βιβλίων, που πλημμυρίζει το δάπεδο του δωματίου της, ανέφερε κατά την παραλαβή του βραβείου: «Με τη μελέτη, κυρίως έργων της λογοτεχνίας, ο καθένας από εμάς μπορεί να καλλιεργήσει το πνεύμα του και να αναπτύξει την προσωπικότητά του, χωρίς όρια».

Τα βραβεία

Το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας στη θεματική ενότητα «Κοινωνία» απέσπασαν ο Ευάγγελος Σταμάτης μαθητής Γ’ λυκείου στο 1ο Λύκειο Θέρμης και ο Οδυσσέας Ουζούνης μαθητής Β’ λυκείου του ΓΕΛ Καβάλας.

Επίσης, βραβεία για τις πλέον δημιουργικές φωτογραφίες στις κατηγορίες «Εκπαίδευση» και «Πολιτισμός», απονεμήθηκαν αντίστοιχα στην Αλεξάνδρα Βυζαντιάδου μαθήτρια Β’ λυκείου του Κολλεγίου «Ανατόλια» και στον Δημήτρη Πετρίδη μαθητή Α’ λυκείου στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στους έξι διακριθέντες δόθηκαν χρηματικά έπαθλα, ύψους 500 ευρώ και 300 ευρώ, καθώς και υποτροφίες για την εκμάθηση σπάνιων ξένων γλωσσών. Στόχος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες δημοσιογράφους με τη νέα γενιά, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποί του Τάσος Ρέτζιος και Μαρία-Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, επισημαίνοντας ότι “οι έφηβοι ανθίζουν στο περιβάλλον όπου ζουν και αναπνέουν, το δε περιβάλλον είναι αυτό που τους ποτίζει με ερεθίσματα, ιδέες και κίνητρα”.

«Η πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ έδωσε την ευκαιρία στους νέους να καταδείξουν, υπό τη δική τους οπτική γωνία, την κοινωνική πραγματικότητα που μας περιβάλλει», σημείωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, παραδίδοντας το Μεγάλο Βραβείο. Τα υπόλοιπα βραβεία παρέδωσαν στους διακριθέντες νέους η Σίσση Βασιλειάδου, φωτορεπόρτερ, η Μαρία Κούντη, εκπαιδευτικός, ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας – MOMUS, ο Γεώργιος Κουλαουζίδης, επίκουρος καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και η Αγάπη Συμεωνίδου, διευθύντρια του παραρτήματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

Την έκθεση φωτογραφίας #Teens_PRESS_ photostories 2021 που φιλοξενείται στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι μπορούν να επισκεφθούν ομάδες σχολείων, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης και με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας έχουν ως εξής: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη από 10:00 έως 17:00, Τετάρτη και Παρασκευή από 10:00 έως 20:30, Σάββατο από 10:00 έως 14:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Την έκθεση φωτογραφίας #Teens_PRESS_ photostories 2021 που φιλοξενείται στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι μπορούν να επισκεφθούν ομάδες σχολείων, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης και με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας είναι οι εξής: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη από 10:00 έως 17:00, Τετάρτη και Παρασκευή από 10:00 έως 20:30, Σάββατο από 10:00 έως 14:00. Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments