Διεθνή

Χριστούγεννα 2021: Η χώρα που τα γιορτάζει για 4 μήνες

Χριστούγεννα 2021: Η χώρα που τα γιορτάζει για 4 μήνες
Χριστούγεννα 2021: Μία χώρα που γιορτάζει τα Χριστούγεννα για 4 ολόκληρους μήνες είναι οι Φιλιππίνες.

Ως γνωστόν τα Χριστούγεννα διαρκούν για περίπου δύο εβδομάδες. Όμως στις Φιλιππίνες τα Χριστούγεννα εορτάζονται για τέσσερις μήνες. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται κατά τους μήνες «ber», όπως λέγονται στις Φιλιππίνες – δηλαδή Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, δήλωσε ο Robert Blancaflor, πρόεδρος της εταιρείας σχεδιασμού εκδηλώσεων Robert Blancaflor Group με έδρα τη Μανίλα.

«Τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη εορταστική περίοδος στις Φιλιππίνες και… η χώρα μας τα γιορτάζει το μεγαλύτερο διάστημα παγκοσμίως», είπε. «Μπορείς να φανταστείς ένα ολόκληρο έθνος να μοιράζεται πρόθυμα ζεστασιά και αγάπη… τόσο καιρό;»

Όμως τα πάρτι δεν τελειώνουν τον Δεκέμβριο

«Ο πυρετός των Χριστουγέννων ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου», δήλωσε στο CNBC η Marot Nelmida-Flores, καθηγήτρια Φιλιππινικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων Diliman. Αυτό, ωστόσο, είναι «ένα πρόσφατο φαινόμενο», είπε. Και ο λόγος είναι γνωστός.

«Με τον πολλαπλασιασμό των εμπορικών κέντρων, πρώτα στη Μανίλα και αργότερα στις επαρχίες, τα κάλαντα των Χριστουγέννων άρχισαν να ακούγονται αμέσως μετά την Ημέρα των Αγίων Πάντων [την] 1η Νοεμβρίου», δήλωσε ο Joven Cuanang, νευρολόγος και λάτρης του πολιτισμού στις Φιλιππίνες. «Αυτό ήταν για να προσελκύσει τους ανθρώπους να αρχίσουν να ψωνίζουν για δώρα Χριστουγέννων – βασιζόταν στο εμπόριο».

Τα καταστήματα λιανικής που προωθούν εμπορεύματα με θέμα τα Χριστούγεννα νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν είναι υπεύθυνα για τη λεγόμενη «χριστουγεννιάτικη εμπορευματοποίηση» σε πολλές χώρες. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι ενώ άλλοι καταδικάζουν την πρακτική, οι Φιλιππινέζοι την ασπάζονται σε μεγάλο βαθμό.

Πως γιορτάζουν στις Φιλιππίνες

«Οι Φιλιππινέζοι αρχίζουν να φτιάχνουν δώρα, ή χριστουγεννιάτικα φαναράκια, ήδη από τον Σεπτέμβριο», είπε η Nelmida-Flores. «Τώρα, πολλά μέρη των νησιών έχουν το δικό τους σήμα κατατεθέν και χριστουγεννιάτικες θεματικές πλατείες και πάρκα».

Ένας άλλος παράγοντας που προσθέτει στην εποχική ευθυμία, είπε η Nelmida-Flores, είναι η επιστροφή του «balikbayan» – των περίπου 2,2 εκατομμυρίων Φιλιππινέζων πολιτών που εργάζονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή των Φιλιππίνων.

Φιλιππινέζοι εργαζόμενοι στο εξωτερικό έστειλαν σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια πίσω στις Φιλιππίνες το 2020, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων Statista. Αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί φέτος. Πολλοί από τους εργαζόμενους στο εξωτερικό, που ζουν σε μέρη όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ Κονγκ, δεν ταξιδεύουν φέτος λόγω της πανδημίας.

Μεταφορά των εορτασμών νωρίτερα

Το Peninsula Manila άναβε το χριστουγεννιάτικο δέντρο των 45 ποδιών στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά «το μεταφέραμε λίγο νωρίτερα στη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου», δήλωσε ο Mariano Garchitorena, διευθυντής δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου.

Είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε τα Χριστούγεννα, αφού τα Χριστούγεννα είναι πάντα μια καλή ιδέα», προσθέτοντας ότι αυτό θα έλεγε «κάθε καλός Φιλιππινέζος, όπως εγώ». Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει δείπνο στο ύπαιθρο στα σχέδια των διακοπών του «για να εκμεταλλευτεί τον κακό καιρό», είπε ο Garchitorena. Η μέση θερμοκρασία στη Μανίλα τον Δεκέμβριο είναι 25 βαθμοί κελσίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments