Οικονομία

Οικονομία: Στην ατζέντα επτά κεντρικοί άξονες για το 2022 – Τι φέρνει το νέο έτος

Οικονομία: Στην ατζέντα επτά κεντρικοί άξονες για το 2022 – Τι φέρνει το νέο έτος
Οικονομία: Σημαντικές είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία και το 2022, ανάμεσά τους να ξεχωρίζουν τόσο η ενεργειακή κρίση όσο και η πανδημία.

Σημαντικές είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία και το 2022, ανάμεσά τους να ξεχωρίζουν τόσο η ενεργειακή κρίση όσο και η πανδημία.

Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη περίπου 4,3% από 4,6% που είχα αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού διεθνώς αντανακλά κυρίως την ισχυρότερη και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, που ακολούθησε την καθίζηση του 2020 λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αργή ανταπόκριση της προσφοράς.

Ωστόσο, οι ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων, εκτός μεμονωμένων κατηγοριών καυσίμων και τροφίμων, δεν είναι πρωτόγνωρες και προσομοιάζουν στις τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2010-11, η οποία επακολούθησε τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Με ισχυρά “όπλα” κάνει ποδαρικό η ελληνική οικονομία το 2022

Με ισχυρό όπλο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, θα κάνει ποδαρικό η ελληνική οικονομία το 2022. Για το 2022 υπολογίζεται απορρόφηση 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στις επιδοτήσεις. Γεγονός που συνιστά μια δύσκολη πρόκληση.

Ποιοι οι επτά κεντρικοί άξονες για την οικονομία το 2022

Στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο οικονομικό επιτελείο έχουν τεθεί επτά ρεαλιστικοί κεντρικοί άξονες που αφορούν την ελληνική οικονομία.

Αυτοί οι άξονες είναι οι εξής:

  • Η στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας με στοχευμένα μέτρα για όσο χρειαστεί προκειμένου να εδραιωθεί η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία και να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων τιμών
  • Η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
  • Η εφαρμογή μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής με στόχο τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων
  • Η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
  • Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω πολιτικών όπως είναι η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου ύψους 12,7 δια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας
  • Η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με προεξάρχοντες τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ συνολικού ύψους περίπου 80 δια ευρώ έως το 2027
  • Η ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στη διάρθρωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής

Που θα βασιστεί η οικονομία το 2022 και 2023

Η ανάπτυξη το 2022 και το 2023 αναμένεται να βασιστεί σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς η υλοποίηση των έργων που υπάγονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να συντηρήσει τη δυναμική. Η πρόβλεψη ενσωματώνει την υπόθεση ότι οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν από το RRF θα φτάσουν το 3,6% του ΑΕΠ του 2019 στον προγνωστικό ορίζοντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments