Διεθνή

Καζακστάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Νεκροί και τραυματίες

Καζακστάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Νεκροί και τραυματίες
Καζακστάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Νεκροί και τραυματίες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Καζακστάν εν μέσω της κλιμάκωσης αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο στη μεγαλύτερη πόλη, το Αλμάτι, και σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 8 νεκρούς και 317 τραυματίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για έφοδο των διαδηλωτών στην προεδρική κατοικία και στο γραφείο του δημάρχου, καθώς και για πυρπόληση των δύο κτιρίων.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν πολίτες να φωνάζουν συνθήματα κάτω από ένα γιγαντιαίο άγαλμα του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, το οποίο έδεσαν με σχοινιά, προσπαθώντας να το ρίξουν.

Το Ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα εν τω μεταξύ δεν λειτουργούν από νωρίς σήμερα στη χώρα.

Εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Ζομάρτ Τοκάγεφ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει «με τη μέγιστη σκληρότητα» στις διαδηλώσεις, κάνοντας λόγο για «μαζικές επιθέσεις» εναντίων των δυνάμεων της τάξης και για «νεκρούς και τραυματίες» στις τάξεις των αστυνομικών.

Οι διαμαρτυρίες

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την Κυριακή, μετά την αύξηση της τιμής του υγραερίου, στην πόλη Ζαναοζέν, στο δυτικό Καζακστάν. Κατόπιν επεκτάθηκε στο Ακτάου, στις όχθες της Κασπίας και στο Αλμάτι.

Η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς επιτυχία, ανακοινώνοντας τη μείωση της τιμής του υγραερίου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) το λίτρο, αντί για 120.

Η αύξηση της τιμής θεωρείται άδικη από τους πολίτες, δεδομένου ότι το Καζακστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αν και οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν για σχεδόν διπλασιασμό των τιμών για του υγροποιημένου φυσικού αερίου (βασικό καύσιμο για τα οχήματα) , η ταχεία εξάπλωση της αναταραχής υποδηλώνουν ότι αντικατοπτρίζουν ευρύτερη δυσαρέσκεια στη χώρα που βρισκόταν υπό την κυριαρχία του ίδιου κόμμα από την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

«Ειρηνευτική δύναμη» στέλνουν οι Ρώσοι

Την ανάπτυξη «ειρηνευτικών δυνάμεων» στο Καζακστάν αποφάσισε ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Η CSTO ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2002 με συμβαλλόμενα μέρη τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Αποστολή της είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και η συλλογική υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των μελών της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments