Διεθνή

Μάσκες: Η προστασία που προσφέρει ο κάθε τύπος

Μάσκες: Η προστασία που προσφέρει ο κάθε τύπος
Μάσκες: Crash test στην αποτελεσματικότητα τους

Την ώρα που μετάλλαξη Όμικρον τείνει να γίνει το κυριάρχο στέλεχος παγκοσμίως, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι μαζί με το εμβόλιο η χρήση μάσκας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σε ένα crash test που έκαναν ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των μασκών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας,  διαπίστωσαν πως οι υφασμάτινες μάσκες είναι αυτές που προσφέρουν την μικρότερη προστασία.

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal, η οποία επικαλείται λοιμωξιολόγους, αναφέρεται ότι οι υφασμάτινες μάσκες, άνετες και με στυλ, είναι ικανές μεν να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, ωστόσο δεν μπορούν να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια.

Ήδη, η Mayo Clinic απαιτεί από ασθενείς και επισκέπτες να φορούν είτε χειρουργικές μάσκες ή ΚΝ95. Αντίθετα, όποιος φορά μάσκα μονής στρώσης, χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα, μπαντάνα ή μάσκα με βαλβίδα εξαερισμού, θα καλείται να φορά μια μάσκα υψηλής προστασίας ως δεύτερη.

Σύγκριση αποτελεσματικότητας των μασκών

Η WSJ παρουσιάζει γράφημα, στο οποίο δείχνει τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση μολυσματικής δόσης ιού από άτομο που νοσεί με Covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση να γίνει μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη μάσκα και ο δεύτερος δεν φορά, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά. Αν και οι δύο φορούν χειρουργική μάσκα, χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, οι χρόνοι μετάδοσης περιορίζονται από 20 λεπτά έως και 3,3 ώρες, ενώ με την απλή χειρουργική μάσκα, από 30 λεπτά έως και 5 ώρες. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούνKN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments