Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Ξεκίνησε ήδη η αποκλιμάκωση της Όμικρον

Μαγιορκίνης: Ξεκίνησε ήδη η αποκλιμάκωση της Όμικρον
Μαγιορκίνης: Δε θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας

Την αισιοδοξία του για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, εξέφρασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης». Ωστόσο, εξήγησε ότι είναι νωρίς για να το πούμε με ασφάλεια.

«Βλέπουμε ότι ο ρυθμός αύξησης έχει μικρύνει. Αν δούμε τι έχει γίνει στο Λονδίνο, που είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο, στο οποίο δεν ελήφθησαν ιδιαίτερα μέτρα, η αποκλιμάκωση ξεκίνησε ήδη και ξεκινά από τις νεαρές ηλικίες, τις κοινωνικά πιο ενεργές».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «το πιο πιθανό σενάριο, λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση στις επόμενες δύο εβδομάδες -ενδεχομένως να δούμε και αποκλιμάκωση στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού», που θα αρχίσει από την Αττική.

«Επομένως δε θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα», παρατήρησε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας.

«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης (της επιδημίας) στις πιο μεγάλες ηλικίες», συνέχισε και συνέστησε να μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες, κάτι που εκτίμησε πως έχει τηρηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Όμικρον: «Παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα»

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον, είπε πως το συγκεκριμένο στέλεχος ενδεχομένως έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, επειδή πολλαπλασιάζεται καλύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και όχι στο κατώτερο.

Το σχήμα αυτό ίσως εξηγεί γιατί η μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα (συνάχι, πονόλαιμο και πυρετό σε μικρότερο βαθμό) από άλλα στελέχη του ιού, σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην πίεση στο σύστημα υγείας, ανέφερε ότι δεν είναι τόσο μεγάλη, ωστόσο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τόσο πολύ οξυγόνο, με αποτέλεσμα οι κλίνες ΜΕΘ να μην πιέζονται πάρα πολύ. Ωστόσο, εξαιτίας της εκτεταμένης διασποράς, προσβάλλονται περισσότερο οι υγειονομικοί και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments