Άποψη

Οριστική αποχώρηση από τα μνημόνια; – Το ισχυρό χαρτί και οι «κώδικες» Σταϊκούρα

Οριστική αποχώρηση από τα μνημόνια; – Το ισχυρό χαρτί και οι «κώδικες» Σταϊκούρα
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για το μεγάλο στόχο της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση εισέρχεται, πλέον, στο Γολγοθά των ανατιμήσεων, των φουσκωμένων λογαριασμών, της πολιτικής έντασης, της διαρκούς οικονομικής κρίσης. Σύννεφα ικανά και αναγκαία για να φέρουν το πολιτικό κατακλυσμό. Και, όμως, ο μεγάλος στόχος δεν είναι ο  κυβερνητικός πολιτικός απεγκλωβισμός ούτε το ρίσκο των εκλογών-διπλών, τριπλών, τετραπλών. Το μέγα ζητούμενο είναι η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Τη Τρίτη ξεκινά η νέα αξιολόγηση…

Αν κάποιος ρωτήσει το Χρήστο Σταϊκούρα για το μείζον ζήτημα της πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, μια ημερομηνία θα θέσει: Ιούνιος του 2022. Δηλαδή σε έξι μήνες. Δηλαδή, τότε που η χώρα θα έχει να εισπράξει τα δανεικά από τις καθυστερήσεις των εκλογών του 2019, τότε που θα επιστραφεί και μια τελευταία δόση από τα κέρδη των τραπεζών. Με άλλα λόγια όταν θα γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με 1,6 δις., από το πουθενά. Δηλαδή, πριν από τη καλοκαιρινή περίοδο, της αναμονής του τουρισμού, που όλα δείχνουν πως φέτος θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, πριν από τη ΔΕΘ, πριν από τον «κόκκινο Οκτώβρη»…

Γίνεται αντιληπτό πως μια τέτοια πολιτική κίνηση ξεπερνάει κατά πολύ τα στενά όρια της εσωτερικής πολιτικής. Καθώς θα αποτελέσει και ένα από τα ισχυρά χαρτιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οικονομικές της πολιτικές, ασχέτως αν είναι δίκαιες ή μη. Ταυτοχρόνως θα αποτελέσει και μια μεγάλη πολιτική νίκη της κυβέρνησης. Η οριστική λήξη της μνημονιακής εποχής. Δεν είναι και λίγο.

Δύναται, όμως, ο φαραωνικός αυτός στόχος να είναι δυνατός; Οικονομικοί παράγοντες, με τους οποίους συνομίλησε το Pagenews.gr, μας άφησαν ένα ανοιχτό παράθυρο για το δεύτερο εξάμηνο. Εξάλλου και ο Χρήστος Σταϊκούρας, έχει θέσει ως στόχο το έτος 2022 και όχι κάποιο συγκεκριμένο εξάμηνο. Όλοι, όμως, στην αγορά αντιλαμβάνονται το «άγχος του κυβερνητικού στόχου». Η επιτυχία πριν την έναρξη του θέρους θα είναι πολλαπλή και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Τα κέρδη στη πολιτική κονίστρα απεριόριστα ενώ και για την οικονομία θα είναι μια βαθιά ανάσα που αν ενισχυθεί και από τα κέρδη του τουρισμού θα διαμορφώσει νέες συνθήκες στο ευαίσθητο οικονομικό περιβάλλον.

Μεθαύριο Τρίτη, θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της αξιολόγησης, για να ακολουθήσει η επόμενη στις 25 Ιανουαρίου.  Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει μια πρώτη κίνηση καλής θελήσεως. Γνωρίζουν και εκείνοι, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, πως μια έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία θα ενίσχυε τη χώρα στην επενδυτική της βαθμίδα αλλά θα ενίσχυε σημαντικά και την εικόνα της οικονομικής Ευρώπης.

Είναι αληθές, πως ο στόχος είναι και μεγάλος και δύσκολος να επιτευχθεί. Είναι, γεγονός, επίσης, πως ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων θα μεταφερθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, εκτιμάται πως θα υλοποιηθεί εντός των στόχων. Είναι, αληθές, επιπλέον πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πολλά δεν έχουν υλοποιηθεί. Κάποιοι, θεωρούν πως ο συγκεκριμένος στόχος θα έχει υποψία υλοποίησης, οριακά στα τέλη του έτους. Σημειωτέον ότι ο κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Μάρτιος καθώς θα αρχίσει να αποδίδεται μέρος του ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments