Πολιτική

Λήγει στο 7μηνο από τη 2η δόση το πιστοποιητικό – Οι εξαιρέσεις της ΚΥΑ

Λήγει στο 7μηνο από τη 2η δόση το πιστοποιητικό – Οι εξαιρέσεις της ΚΥΑ
Πότε λήγουν τα Πιστοποιητικά Εμβολιασμού. Ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι από 1η Φεβρουαρίου. Όλα όσα ορίζει το σχετικό ΦΕΚ.

Όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση σε διάστημα μικρότερο των 7 μηνών θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, και θα χάνουν τα προνόμια που έχουν σήμερα για τους κλειστούς χώρους, την εστίαση, τη ψυχαγωγία κ.λπ., με το σχετικό ΦΕΚ, να έχει ήδη δημοσιευθεί.

Το νέο μέτρο τίθεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2022, αλλάζοντας το πλαίσιο για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η σχετική ΚΥΑ έχει δημοσιευτεί ήδη σήμερα Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 και ορίζει πως σε 20 ημέρες από σήμερα, εμβολιασμένοι θα θεωρούνται οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση -το μέγιστο- επτά μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.

Ακριβώς όπως το προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης νωρίτερα.

Νέα μέτρα: Live οι ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, οι πολίτες που έως σήμερα δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, ανέρχονται σε 500.000 και αυτό παρότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμού για εκείνους.

Μετά από την πάροδο του 7μηνου, το πιστοποιητικό θα ισχύει μόνο σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό -όπου η ισχύς του γι’ αυτή την περίπτωση, έχει παραταθεί στους 9 μήνες.

O κ. Πλεύρης, άφησε επίσης  ανοικτό το ενδεχόμενο για απολύσεις υγειονομικών που επιμένουν να μην εμβολιάζονται από το ΕΣΥ.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχει κόσμος σε αναστολή που δεν έχει εμβολιαστεί. Έχουμε δώσει περιθώριο ότι μέχρι 31 Μαρτίου θα παραμένουν σε αναστολή. Υπάρχει περίπτωση, και το εξετάζουμε σοβαρά, ο εμβολιασμός για την Covid να είναι πλέον υποχρεωτικός, προκειμένου οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός, όχι απλώς για την πρόσληψη, αλλά και για την παραμονή. Δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, δεν έχει κλείσει. Αν όμως το αποφασίσουμε, είναι βέβαιο ότι όποιος δεν θα εμβολιάζεται, δεν θα παραμένει μετά στο ΕΣΥ», επισήμανε ο υπουργός Υγείας. Πρώτη μέρα με αγορές click inside: "Μουδιασμένοι" οι καταναλωτές - Μικρή η ... | Ελλάδα Ειδήσεις

Ποιοι θα θεωρούνται εμβολιασμένοι μετά την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ:

α) Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Κορωνοϊός - Live οι ανακοινώσεις Πλεύρη για τα νέα μέτρα | LiFO

Τι αναφέρει η ΚΥΑ – Όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις

Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021.

Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου.

Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments