Άποψη

Νεα δόση… «εμβολίου» για την Οικονομία

Νεα δόση… «εμβολίου» για την Οικονομία
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης στο άρθρο του στο pagenews.gr αναφέρεται στα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζονται σε Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών.

Αφού το ένα κεφάλαιο της δημόσιας συζήτησης –τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας– «έκλεισε» με την ανανέωση του υφιστάμενου πλαισίου για άλλη μια εβδομάδα –άρα μέχρι το τέλος της επόμενης- μπορεί για τις επόμενες τρείς-τέσσερις ημέρες να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο συζήτησης: οικονομία και ελαφρύνσεις.

Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις είναι τόσο πυκνές, οι ανατροπές είναι σχεδόν καθημερινές και η ανάγκη για αναπροσαρμογές στα νέα δεδομένα είναι πιεστική. Κι αυτό συμβαίνει και στους δυο βασικούς τομείς, που όπως έχουμε πει, απασχολούν τόσο την κοινωνία όσο και την Κυβέρνηση: πανδημία και οικονομία. Μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε τις συνεχείς παρεμβάσεις και στους δυο τομείς, ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων.

Κι όπως στην πανδημία τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά εβδομάδα (άρα το επόμενο ραντεβού για τα μέτρα πάει για την άλλη Τετάρτη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), έτσι και στην οικονομία η Κυβέρνηση μελετάει νέο πακέτο παρεμβάσεων. Άλλωστε το «κοκτέιλ» ακρίβειας-ενέργειας-άνοδος τιμών αγαθών-ανάγκη ενίσχυσης των εισοδημάτων, χρειάζεται…συνεχές ανακάτεμα για να μην λάβει εκρηκτική μορφή. Από την άλλη, οι ήδη εξαγγελθείσες παροχές πχ μέτρα για την ενέργεια –συνέπεια της καλής πορείας της Οικονομίας- και οι επόμενες που πρόκειται να ανακοινωθούν, δεν μπορούν παρά να υπακούουν στους γενικούς κανόνες και να μην θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική στρατηγική και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Τα δεδομένα του οικονομικού επιτελείου

Ήδη σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, δίδοντας ένα ισχυρό δεδομένο στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, που αναμένει εντός της εβδομάδας το Υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες είναι τα δεδομένα για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Αυτά θα δώσουν μια εικόνα για την κατάσταση των επιχειρήσεων και θα αποκαλύψουν αν, πού και πόσο πρέπει να παρέμβει η Κυβέρνηση με μέτρα στήριξης σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα.

Τρεις άξονες παρέμβασης

Οι κατευθύνσεις του Κυβερνητικού σχεδίου για τις οικονομικές παρεμβάσεις θα είναι τρείς:

– Η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτων (ιδίως των ασθενέστερων)

– Η περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων-κυρίως όσων συνδέονται με την παραγωγή αγαθών

– Η αξιοποίηση όλων των μηχανισμών για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Στην παρούσα φάση η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα δεν συγκαταλέγονται στις επιλογές της κυβέρνησης. Οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τον προϋπολογισμό –με την ισορροπία εσόδων/εξόδων- αλλά ακόμη και την ευρύτερη οικονομική πολιτική που έχει χαραχθεί.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι κινήσεις στις οποίες προχωρεί ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα σημαντικού ποσοστού πολιτών, όπως: η πρώτη αύξηση στους μισθούς, αλλά και η δεύτερη που θα γίνει, ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών, αλλά και η μείωση κάποιων φόρων.

Αντικείμενο μελέτης είναι ο τρόπος ενίσχυσης των επιχειρήσεων που παράγουν αγαθά, έτσι ώστε πχ πώς μπορεί, την αύξηση του κόστους της ενέργειας να μην τη μετακυλήσυν στις τιμές των προϊόντων. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια και αναμένεται –ανάλογα με τα όρια αντοχών- να ανακοινωθούν παρεμβάσεις.

Έλεγχος στην αγορά

Σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς. «Η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων» είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δίνει ιδιαίτερη έμφαση και υπογραμμίζει συνεχώς την ανάγκη «για την εποπτεία της αγοράς και για τη σωστή λειτουργία της για να έχει ο καταναλωτής επιλογή σε διάφορα επίπεδα τιμών. Είναι ώρα όλοι, με πρώτη την Πολιτεία να διαδραματίσουν το ρόλο τους προς αυτήν την κατεύθυνση».

Προφανώς όλα αυτά δεν αποτελούν μόνο…εκκλήσεις προς τους επιχειρηματίες για συγκράτηση των τιμών, αλλά αποκαλύπτουν και τις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται για «συμφωνίες κυρίων» στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι μέχρι να…ξανασχοληθούμε με τα μέτρα της μεθεπόμενης εβδομάδας για την πανδημία, θα έχουμε ανακοινώσεις για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα της οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments