Ελλάδα

Χάπι κορωνοϊού: Από αύριο η διάθεσή του – Ποιους αφορά

Χάπι κορωνοϊού: Από αύριο η διάθεσή του – Ποιους αφορά
Από νοσοκομεία και φαρμακεία η διάθεση των αντιικών χαπιών

Ανοίγει αύριο, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια και θα διατίθενται από τα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η κα Γκάγκα είπε:

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα που φέραμε έχουν όλα δοθεί και η πλατφόρμα έχει κλείσει. Ξεκινάμε την χορήγηση των χαπιών των αντιικών, η πλατφόρμα ανοίγει έως αύριο νομίζω και θα μπορεί να δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά για τους ασθενείς. Πάλι με συνταγογράφηση από τους γιατρούς. Εδώ δεν έχει δοθεί άδεια, άρα ο ασθενής θα υπογράφει για να πάρει τα φάρμακα. Είναι αντιικά φάρμακα, όπου έχουν μια πρώτη γνωμοδότηση, αλλά όχι την τελική έγκριση. Φαίνεται ότι δουλεύουν, αλλά θέλουμε να το δούμε. Θα συνταγογραφηθούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που είχαν μέχρι τώρα, τα ελέγχει η ίδια επιτροπή και δίνει έγκριση. Τα φάρμακα θα μπορούν να δίνονται, είτε από τα νοσοκομεία στους νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ανθρώπους».

Επίσης η κα Γκάγκα σε ερώτηση για τις νοσηλείες παιδιών συνέστησε να μην προσέρχονται στο νοσοκομείο αν έχουν ήπια συμπτώματα: «Στα νοσοκομεία έχουμε σημαντική αύξηση προσέλευσης παιδιών για εργαστηριακό τεστ με ήπια συμπτώματα. Το πρώτο μήνυμα που θα ήθελα να δώσω είναι ότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πρέπει να πάει στο σχολείο. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πάει και στο νοσοκομείο. Να πάρει τις οδηγίες του γιατρού. Αρκεί και η καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, η παρακολούθηση, η μητέρα ξέρει να παρακολουθήσει το παιδί της. Δεν χρειάζονται να προσέρχονται τα παιδιά στα νοσοκομεία».

Αποκάλυψε δε, ότι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται δύο ασθενείς με Όμικρον. «Αυτά τα δύο ξέρουμε σε όλες τις νοσηλείες στις μονάδες. Δεν έχουμε ελέγξει όμως όλους τους διασωληνωμένους. Όλοι οι άλλοι είναι βασικά Δέλτα. Κάθε χρόνο όμως και από γρίπη έχουμε 250 – 400 θανάτους. Άνθρωποι ευάλωτοι είναι πιθανό να καταλήξουν με λοιμώξεις. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η Όμικρον δεν οδηγεί σε θάνατο, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments