Ελλάδα

Self tests σχολεία: Στα 6.364 τα θετικά τεστ σε μαθητές

Self tests σχολεία: Στα 6.364 τα θετικά τεστ σε μαθητές
Self tests σχολεία: Oλοκληρώθηκε ο τελευταίος έλεγχος των μαθητών και των εκπαιδευτικών μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ολοκληρώθηκε η δήλωση self test των μαθητών  στα σχολεία. Από αυτήν προέκυψαν 6.346 θετικά τεστ αυτοδιάγνωσης. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τα τεστ αυτά γίνονται στο πλαίσιο της της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων κατά την πρώτη εβδομάδα επιστροφής τους στα σχολεία. Ακόμη, ο δείκτης θετικότητας των μαθητών έχει παρουσιάσει μεγάλη άνοδο.

Τα τμήματα σε αναστολή λειτουργίας σε όλη την Επικράτεια λόγω πολλαπλών κρουσμάτων είναι δύο, σε συνολικά 80.000 τμήματα. Θέμα χρόνου είναι στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα να καλυφθούν τα κενά από τους νοσούντες εκπαιδευτικούς με την πρόσληψη τουλάχιστον 4000 αναπληρωτών. Self tests σχολεία

Στο 1,4% ο δείκτης θετικότητας των μαθητών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που επικαλέστηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας για τα περισσότερα των 2 εκατομμυρίων αποτελεσμάτων self test που δηλώθηκαν από την Κυριακή έως την Τρίτη ήταν μόλις 1,4%.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ήταν η «μοναδική μερίδα του ελληνικού πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο μεγάλος όγκος test που πραγματοποιήθηκαν εξηγεί και τον υψηλό αριθμό μολύνσεων κορωνοϊού στις ηλικίες 4-18 ετών, οι οποίες παλαιότερα διέφευγαν λόγω ασυμπτωματικής κυρίως νόσου στα παιδιά και άρα μη ελέγχου.

Το παραπάνω έγινε εμφανές την περίοδο των σχολικών διακοπών οπότε το ποσοστό κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας που κυμαινόταν καθημερινά στο 25-28%, μειώθηκε συνεπεία απουσίας self-testing στο 15-16% τις ημέρες των εορτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η καθηγήτρια.

Ο εντοπισμός των παιδιών με κορωνοϊό πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων θα μειώσει τη διασπορά στο σπίτι, το σχολείο και την κοινότητα, κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Κρούσμα στην τάξη

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η καραντίνα θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:

  • (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και
  • (β) με αρνητικό self τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self (ή rapid) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Επιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι (τεστ) κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για 5 ημέρες. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει για την περίπτωση κρούσματος:

  • Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ, δηλαδή συνολικά τρία self τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.

Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments